A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László szerint szeretnék egyértelműbbé tenni a helyzetet azzal kapcsolatban, hogy pontosan hogyan kell majd kiszámolniuk az európai minimálbér összegét a tagországoknak.

Az elnök az ATV Start című műsorában azt mondta: pozitívan fogadták az Európai Bizottság által kiadott, európai minimálbérre vonatkozó direktívát, de lesz még módosító javaslatuk például az európai szakszervezeti szövestégen keresztül is. Jelenleg ugyanis a direktíva nemzetközi mutatókat fogalmaz meg, amelyek megmutatják a tagállamoknak, hogyan kell kiszámolni az összeget. Ezeken a mutatókon még szigorítani kell, egyértelműbbé kell tenni a helyzetet - tette hozzá

Kordás László emlékeztetett: az Unió ad felkészülési időt a direktívák végrehajtására, azonban ha ezt egy tagállam nem, vagy nem megfelelően hajtja végre, akár kötelezettségszegési eljárás is indulhat ellene.

Hangsúlyozta: az irányelv egyik kritériuma hogy ezt a bérszintet kollektív alkukon keresztül kell elérni. Kordás László szerint azok a legbiztonságosabb munkahelyek, ahol kollektív megállapodás van, de Magyarországon ez "nem sikerült túl jól az elmúlt időszakban". Az Európai Unió ugyanazt a kollektív szerződési kultúrát szeretné meghonosítani hazánkban, mint ami például Németországban vagy Ausztriában van.

Kordás László a jövő évi minimálbér-tárgyalásokkal kapcsolatban azt mondta: éppen az elmúlt napokban kezdték meg a közös gondolkodást a kormánnyal és a munkáltatói szervezetekkel, de úgy látja, messze vannak még attól, hogy érdemi eredményről lehessen beszámolni - szerinte erre november második feléig várni kell.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!