Idén egy átlagos európai polgárnak 13 894 euró áll rendelkezésére elkölthető jövedelemként. Egy magyarnak 6 871 euró, amivel továbbra is a 30. helyen vagyunk a kontinensen – derül ki a „GfK Vásárlóerő Európában 2020” című tanulmányból – olvasható a HVG-ben.

A tavalyi 7 416 eurós értékkel szemben idén 6 871 euró (mai árfolyamon mintegy 2,5 millió forint) az egy főre jutó vásárlóerő Magyarországon, ami közel 7,3 százalékos visszaesést jelent, ám még mindig a 2018-as érték felett van – olvasható a GfK legfrissebb kutatásában. Ezzel a 30. helyet foglaljuk el az európai rangsorban.

A vásárlóerő idei visszaesése – ami főként a koronavírus-járvány számlájára írható – kivétel nélkül minden megyét érint. A legnagyobb visszaesés Győr-Moson-Sopron és Pest megyében volt tapasztalható, ott 753, illetve 751 euró/fő-vel alacsonyabb a vásárlóerő, mint 2019-ben. Erre magyarázatot adhat, hogy mivel ott volt a legmagasabb a jövedelem, onnan lehetett a legnagyobbat esni.

A top 10 megye rangsora nem változott egy év alatt:

A fővárosi adat 25 százalékkal magasabb az országos átlagnál, ám 38 százalékkal alacsonyabb az európainál. Az országon belüli egyenlőtlenségekre az is rámutat, hogy Magyarország húsz megyéjéből mindössze ötben magasabb az egy főre jutó vásárlóerő, mint az országos átlag. E megyék mindegyike továbbra is Budapest környékén, az osztrák határ közelében, illetve északnyugaton található.

A sereghajtó továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg, amelynek lakosai fejenként csupán 5 392 euróból, azaz az országos átlag 78,5 százalékából, az európai átlagnak pedig 39 százalékából kell, hogy kijöjjenek.

A leggazdagabb települések listáján sincs nagy változás, mindössze Tiszaújváros jelent meg, kiszorítva Győrújbarátot. A rangsorban viszont több mozgás is volt.

Senki sem vetekedhet Liechtensteinnel

A „GfK Vásárlóerő Európában 2020” szerint Európa lakosságának idén 9,5 ezer milliárd euró elkölthető jövedelem áll rendelkezésére. Az egy főre jutó vásárlóerő közel 5,3 százalékkal csökkent az előző évi értékhez képest.

Az egy főre jutó 64 240 eurós vásárlóerejével Liechtenstein idén újra az élen végzett – ez az európai átlag 4,6-szeresére rúg.

Idén – Finnországot kiütve – bekerült a legjobb tíz közé Írország (21 030 euró/fő) is. A tanulmányban szereplő országok közül 16 tud az átlagot meghaladó egy főre jutó vásárlóerőt felmutatni, 26 viszont nem éri el az európai átlagot. A sereghajtó Ukrajna, az ott élők fejenként mindössze 1 703 euróból gazdálkodhatnak.

 

Forrás: HVG