A most következő számoktól minden magyarnak kinyílhat a svájci bicska a zsebében. A svájci és a magyar jegybank adatait összevetve ugyanis kiszámítottuk, hogy egy átlag svájci 17-szer gazdagabb, mint egy átlag magyar, és megtakarításaikért a svájciak 7-szer annyit tudnának vásárolni, mint a magyarok. A svájci lakások jóval többet érnek, mégis kisebb a lakások jelentősége a svájciak vagyonán belül, mint nálunk – írja a Portfolio.

Első látásra elég száraznak tűnnek a Svájci Nemzeti Bank (SNB) nemrég közzétett adatai arról, hogy miként alakult az elmúlt években a svájci háztartások vagyona. A svájciak pénzügyi megtakarításai, ingatlanvagyona és kötelezettségei (főleg hitelek) egyaránt 4%-kal nőttek tavaly. Annál érdekesebb, ha az SNB adatait összevetjük az MNB és a KSH adataival a 2014 végi állapotról.

Forintra átszámítva az adatokat többek között azt kapjuk (a részvénytulajdont meghaladóm céges részesedésekkel tisztítottuk az adatokat), hogy a svájci lakások több mint 10-szer annyit érnek, mint a magyarországiak, a pénzügyi megtakarítások szempontjából pedig még nagyobb a különbség a svájciak javára. Ha a 2014 vége óta bekövetkezett frankerősödést figyelembe vennénk (de nem tesszük, mert 2014 végiek az adatok), még nagyobbak lennének a különbségek a cikkünkben szereplőknél.

A derivatív és strukturált termékek nagyobb svájci népszerűsége nem meglepő, az viszont talán igen, hogy 72,5-szer több megtakarítást tartanak a svájciak biztosításban és nyugdíjcélú konstrukcióban, mint a magyarok. Igaz, a tartozásuk is magasabb, például 27-szer nagyobb a jelzáloghitel-tartozásuk a magyaroknál. Arányaiban épp ingatlanból van nekik kevesebb, ugyanis míg a magyarok vagyonának saját számításunk szerint a 62%-át, a svájciaknak csak a 44%-át teszik ki a lakások.

Összességében 15-ször nagyobb a svájciak bruttó vagyona a magyarokénál, a hitellel korrigált nettó vagyon pedig 14-szer nagyobb. Mivel a svájci árszínvonal nagyjából 2,5-szerese a magyarnak, érdemes a vásárlóerőt is figyelembe véve összevetni Svájcot Magyarországgal (előbbit korrigáltuk tehát lefelé). Így azt kapjuk, hogy a svájci lakosság „csak" 6-szor gazdagabb a magyarnál.

Mindez azonban még mindig nem mond semmit egy-egy főre vonatkoztatva, hiszen Svájcban alig 8,2 millióan, Magyarországon viszont több mint 9,8 millióan laktak 2014 végén. Mivel Magyarországon többen laknak, az egy főre jutó vagyon szempontjából még nagyobbak tehát a különbségek.

Az átlag magyarra 4,5 millió forintos, az átlag svájcira pedig 58 millió forintos ingatlanvagyon jut. Az átlag magyarnak 2,8 millió forintos, az átlag svájcinak viszont 74 millió forintos pénzügyi megtakarítása van. Összességében 18-szor gazdagabb az átlag svájci az átlag magyarnál, hitellel korrigálva pedig 17-szeres a különbség. A vagyon vásárlóértékét is figyelembe véve közel 7-szer tehetősebb az átlag svájci, mint magyar társa.

Forrás: Portfolio