Adatszobor, virtuális valóság, háromdimenziós adatábrázolás – a hálózatkutatás vizuális termékeiből nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban. Ennek apropóján kérdezte a tudóst az InfoRádió az Infostart beszámolója szerint

 A portál felhívta a figyelmet arra, hogy Barabási Albert-László hálózatkutató elmúlt 25 évben készült vizuális munkáiból nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban A hálózati gondolkodás nyelve címmel. Mint Barabási Albert-László elmondta, a múzeum már tervezte egy ideje, hogy feldolgozza a hálózatok témáját, ők ettől függetlenül összegyűjtötték eddigi vizuális anyagaikat, és tavaly decemberben kereste meg a múzeum, hogy érdekli őket egy ilyen összeállítás.

A hálózatkutató hangsúlyozta, hogy ez nem ismeretterjesztő esemény, hanem művészeti kiállítás, ezért működnie kell úgy is, hogy a látogatónak az első pillanatban fogalma sincs arról, mit néz, hiszen más művek esetén sem feltétlenül adja meg a múzeum a mű hátterét, ugyanakkor ha elmerül egy-egy alkotásban a néző, akkor a látvány befogadásán túl megérti azt is, mit jelenít meg az adott mű.

A hálózatkutató a vele készített interjúban felhívta a figyelmet a maszkhordás fontosságára is, mondván nagyon hatásos módszer. Az élet Magyarországon a tavasszal teljesen leállt, ez drasztikus eszköz, nem lehet vele sokszor élni, viszont maszk segítségével erőteljesen csökkenthető a fertőzésveszély.

 

A természettudományok hazai diákok körében történő népszerűsítése kapcsán pedig arról beszélt, hogy nagyon egyszerű a probléma:

MEG KELL FIZETNI ÉS MEG KELL BECSÜLNI A TANÁROKAT.

Amíg ez így marad, addig az ország nem fektet a jövőjébe. Miként most az orvosok esetében nagyon helyesen jelentős béremelést hajtanak végre, a tanároknál is erre van sürgető szükség, akár reáltantárgyat, akár humán területen oktatnak.

Meg kell fizetni azokat, akiknek a kezébe a gyerekeink jövőjét adjuk

- jelentette ki Barabási Albert-László.

A hálózatkutató az interjú végén beszélt arról is, hogy úgy tervezi, legalább a nyárig Magyarországon marad, itt kutat, az amerikai csoportját innen vezeti, és folyik a februárban megnyíló németországi kiállításának az előkészítése is.

Forrás: infostart.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!