Szinte mindenki elégedetlen az egészségügyben. Az orvosok hiába kaptak béremelést, az nem egészen úgy történt, ahogy a Kamara megállapodott a kormánnyal. A Független Egészségügyi Szakszervezet azt szeretné, ha a szakdolgozók is több pénzt keresnének januártól. A háziorvosok pedig nem tudják, hogy a kormánynak mi a pontos terve velük – olvasható az atv.hu oldalán.

Rekord sebességgel fogadták el az orvosok béremeléséről szóló törvényt, ami aztán hatalmas visszhangot váltott ki, ugyanis jelentősen módosult a tartalma ahhoz képest, amiben pár nappal korábban Orbán Viktor megállapodott a Magyar Orvosi Kamarával.

Kincses Gyula a MOK elnöke az ATV Startban péntek reggel azt mondta, nem egészen az történt, amire a Kamara számított. Mint magyarázta, a gond a törvény beterjesztésének módjával volt, ugyanis gyakorlatilag nem tudtak róla.

Így idejük sem volt a bizottsági módosításokkal ellátott törvénytervezetet véleményezni. „Ez mindenképpen nagyon komoly ellenszenvet, ellenállást szült az orvostársadalomban” – fogalmazott Kincses, aki szerint két olyan pont is van, ami ellen tiltakozni kell. Az egyik a kirendelés és áthelyezés kérdése. Ugyanis az orvosok nem katonák, akiket vezényelni lehet. A másik pedig a másodállások korlátozása.

De nemcsak az orvosok, hanem az egészségügyi szakdolgozók is elégedetlenek.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint egyre nagyobb szakadék lesz a bérek között, ami komoly feszültséget okozhat. Soós Adrianna, elnök híradónknak azt magyarázta: az orvosokénál is sokkal nagyobb a szakdolgozói hiány, és ha nem történik sürgősen összehangolt változás a bérstratégiában és a jogszabályi feltételekben, akkor még több nővér fogja elhagyni a szakmát, a környező országokban ugyanis tárt karokkal, és magas fizetéssel várják őket. A FESZ ezért azt szeretné, hogy az orvosi bértáblában nem érintett egészségügyi dolgozók január elsejétől 50 százalékos átlagos béremelést kapjanak.

Ezt Kásler Miklós még csütörtökön a Spirit FM-en mondta: nem gondolja, hogy bérfeszültség alakulna ki ennek nyomán. A miniszter a háziorvosokról is beszélt, ugyanis őket sem érinti a bérnövekedés. Azt mondta, hogy az ő béremelésük is napirenden van. Sőt, szerinte az alapellátást olyan helyzetbe kell hozni, hogy a diagnosztika jelentős része oda kerüljön át a kórházakból, mert így csökkenteni lehet a várakozási időket.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke híradónknak azt mondta,

az alapellátásban dolgozó orvosok között komoly ellenérzéseket szült, hogy az ő bérrendezésük nem került most napirendre, és azt sem tudják, hogy a kormánynak mi a pontos terve velük.

A miatt pedig, hogy látják, milyen komoly jogállási, szerkezeti változást idéz elő a béremelés, kifejezetten aggódnak – magyarázta Póta György.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!