Nyílt levelet írt 12 civil szervezet Kásler Miklósnak azután, hogy szeptemberben kiderült: akinek 6 hónapot meghaladó TB tartozása van, az nemcsak az ingyenes egészségügyi szolgáltatások igénybevételére nem jogosult a júliusi törvénymódosítás értelmében, de még a sürgősségi ellátás sem lesz számára ingyen, utólag kiszámlázzák azt. A Mérce írása.

A levél aláírói: A Város Mindenkié, Amnesty International Magyarország, Artemisszió Alapítvány, Az Emberség Erejével Alapítvány, Civil Kollégium Alapítvány, Esély Labor Egyesület, Közélet Iskolája, Levegő Munkacsoport, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar Európai Nők Fóruma (MENŐK), Ökotárs Alapítvány, Utcáról Lakásba! Egyesület.

Mint írják, mélységesen felháborítónak és kimondottan veszélyesnek tartják a nemrég hatályba lépett jogszabályt, amely véleményünk szerint nyíltan diszkriminálja éppen azokat, akik a legelesettebbek.

A szervezetek megjegyzik, nehéz úgy elfogadni a kezelést, ha az ellátás költségét már a jövőben nincs miből fedezni, viszont az ellátás visszautasítása – legyen szó azonnali vagy halasztható beavatkozásról – súlyos és visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Ön szerint nevezhetjük-e szolidaritáselvű társadalombiztosításnak azt, amely kirekesztő a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokkal szemben?

– Teszik fel a kérdést Káslernek.

A civilek hangsúlyozzák, tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a veszélyeztetett csoportba „csupán” a nincstelenek esnek. Alkalmi munkások, feketén dolgozók, külföldön dolgozók, állandó lakcímmel nem rendelkezők ugyanúgy potenciális „piroslámpások” lehetne ebben a rendszerben. És bár az egészségszolgáltatási járulék „pusztán” havi 7710 forint, több százezerre tehető azoknak a száma, akinek az egészségügyi ellátás kiszámlázásával a szolgáltatás egyszerűen elérhetetlenné válik majd.

A nyílt levél kitér arra is, hogy az idei év első kilenc hónapjában 75 ezren vették igénybe az ellátásokat, anélkül, hogy lett volna érvényes társadalombiztosításuk, Gulyás Gergely miniszter szerint pedig emiatt is indokolt a törvénymódosítás.

Ezek szerint a magyar kormány nem azokat támogatja, akiknek szegénységükből kifolyólag az egészségügyi biztosítás kifizetése is gondot okoz, hanem épp ellenkezőleg, még a sürgős – akár életmentő- kezelést is olyan feltételekhez köti, amellyel a létminimum szélén élő emberek nem tudnak élni – emelték ki a szervezetek.

A levelet aláírók leszögezték: ez a százezrek életét veszélyeztető intézkedés álláspontuk szerint elfogadhatatlan. Követelik, hogy a kormány – máskor is, de a járványügyi helyzetben különösen – inkább segítse azon embertársainkat, akik a társadalombiztosítástól elestek vagy nincs módjukban azt kifizetni, minthogy diszkrimináló intézkedésekkel még azt a sürgősségi ellátást is kösse, aminek hiánya akár emberek életét is veszélybe sodorhatja.

A szervezetek azt kérik a minisztertől, hogy állítsák vissza a társadalombiztosítási rendszert, és hogy ne essenek el a gyógyszertámogatástól és az ingyenes egészségügyi ellátástól azok, akiknek nincsen érvényes egészségügyi biztosításuk – különösen a járványhelyzet közepén.

A teljes közlemény elolvasható A Város Mindenkié blogján.

Forrás: Mérce