Ötvenszázalékos átlagos béremelést kér az orvosi bértábla által nem érintett egészségügyi dolgozóknak és kompenzációs béremelést az egészségügyi dolgozók teljes köre számára a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) – írja a napi.hu.

A szakszervezet szerint a most elfogadott törvény azonnali bevezetése szerintük súlyos ellátási gondokat fog okozni a gyógyításban, az ügyeletek ellátásában, számos intézmény működésében - írják az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Ha nem történik meg a teljes gyógyítói kör anyagi veszteségeinek azonnali és a várható veszteséggel arányos kompenzálása, akkor a szakdolgozók tömeges elvándorlására, kilépésére lehet felkészülni, de a legnagyobb vesztesek a gyógyulásra váró betegek lesznek."

2021. január 1-jétől, a törvény bevezetésével egyidejűleg - a hálapénz kivezetése, a másodállások korlátozásával visszaeső kiegészítő szakdolgozói keresetek pótlása és a koronavírus-járvány okozta kiemelkedő megterhelés miatt, valamint az orvosok és a szakdolgozók közötti bérarányok megőrzése érdekében - eddig nem tervezett, kompenzációs béremelést kérnek az egészségügyi dolgozók teljes köre számára.

Az orvosi bértáblában nem érintett egészségügyi dolgozók részére 50 százalékos átlagos béremelést tartunk január 1-jei hatállyal bevezetendőnek - méltányolva a már korábban eldöntött, idei évre tervezett és a közelmúltban megvalósult, csepegtetett béremeléseket

- áll a FESZ közleményében.

A 2022-ben és 2023-ban megvalósítandó béremelések részleteiről az orvosi béremelésekkel arányos, konkrét javaslatot küldtek a kormányfőnek. A javaslat a munkahelyi tapasztalatot jobban elismerő béremelést tartalmaz.

Fontosnak tartjuk, hogy a javasolt béremelés részleteiről és a foglalkoztatási szabályokról kezdődjön mielőbbi egyeztetés velünk és az orvosokat képviselő szakszervezettel (Magyar Orvosok Szakszervezete). A törvény végrehajtási jogszabályainak kidolgozásába is kérünk beleszólást, hogy elkerülhető legyen a valós helyzet nem kellő ismeretéből adódó hibás szabályozás

- áll a közleményben.

Forrás: napi.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!