Júliusban a bruttó átlagkereset 401 ezer 800 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – olvasható a Népszavában.

Legalábbis erről számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva az átlagkereset 413 ezer 360 forintra nőtt. Az év első hét hónapjában a bruttó átlagkereset 395 ezer 900, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 263 ezer 300 forint volt, mindkettő 10 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal az MTI szerint. Az állami hírügynökség azt írja, a rendszeres - prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt - bruttó átlagkereset 376 ezer 300 forintra becsülhető júliusban, ez 10,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Nem meglepő, hogy az adatok egyre inkább távolodnak a mindennapi valóságérzékeléstől.

Korbban a Népszava is megírta, hogy a KSH az átlagkereseti adatokat úgy teszi közzé, hogy az alacsonyabb fizetéseket egyszerűen nem számolja bele. A statisztikusok a számításukhoz továbbra is csupán az öt főnél nagyobb cégeket, vállalkozásokat, illetve a teljes munkaidőben dolgozók adatait veszik alapul, kihagyva így az átlagolásból több mint egymillió, vélhetően sokkal rosszabbul kereső munkavállalót. De például az is kiesik a statisztikából, akit a járvány alatt részmunkaidőre küldtek.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!