Azt látják, egyre szélesedik a dolgozói szegénységbe tartozó családok köre – írja a Népszava.

 Tovább folytatja a küzdelmet az Esély Labor Egyesület Méltó Megélhetés Munkacsoportja a 12 éve nem emelkedő családi pótlék megduplázásáért. Újabb nyílt levelet küldtek Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárnak, Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárnak és Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkárnak. Az előző, nyáron elküldött levelükre adott válaszukban ugyanis az Emberi Erőforrások Minisztériuma politikusai konkrétan nem tértek ki arra, hogy átgondolnák-e a családi pótlék összegének megemelését – írta a civil szervezet közleményében.

Ez azt jelenti számunkra, hogy semmilyen formában nincs tervben a jelenleg egyre elhatalmasodó krízishelyzetben a minden családot elérő támogatás erősítése

– jegyezték meg.

Az Emminek küldött újabb levelükben azt írták, hogy a magyarországi családok támogatásával foglalkozó civil szervezetként elismerik a sokrétű családtámogatási rendszer egyes pozitív elemeit hazánkban, de továbbra is kérik a családi pótlék összegének duplázását. Közölték, hogy a kormány valóban sikerrel céloz meg bizonyos társadalmi rétegeket különféle juttatásokkal és szolgáltatásokkal. Ennek ellenére a civilek az általuk felkeresett családokkal, szakpolitikai és gazdasági szakértőkkel, valamint más civil szervezetekkel folytatott egyeztetéseken azt tapasztalták, hogy hazánkban számos olyan – akár dolgozó – család van, amelyekhez ezek a támogatások mégsem, vagy nem kellő mértékben jutnak el. A civilek álláspontja szerint nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a járványhelyzetben ennek a lépésnek létfontosságú jelentősége lenne. Úgy látják, hogy a nehéz helyzetben lévő társadalmi csoportok a pandémia miatt egyre jobban szorulnak ki a peremekre.

Azt látjuk, hogy egyre szélesedik az úgynevezett dolgozói szegénységbe tartozó családok köre, ahol a fenntartók a munkahelyi erőpiacukat tekintve aktívak, de a jövedelmük mégsem elégséges a méltó megélhetéshez

– állapították meg.

Hozzátették, hogy ez az állapot az infláció, a munkahelyek elvesztése és a bizonytalan gazdasági helyzet miatt csak tovább fog eszkalálódni. Úgy látják, kiemelten fontos a pandémia miatt is a korábbinál még nagyobb terheket cipelő társadalmi csoportok támogatása: ide tartoznak a pedagógusok, a gyógypedagógusok, az egészségügyi dolgozók, a szociális munkások, a közalkalmazottak, a közfoglalkoztatottak, a minimálbért keresők, az idénymunkások, az alkalmi munkavállalók, a koronavírus miatt munkahelyüket elvesztők, az alacsony és a nagyon alacsony jövedelmű családok. A civil szervezet ezért az aHang közösségi platformmal együttműködve ezúttal egy levélíró kampányba kezd. A korábban indított online petíciójukat több mint 36 ezren írták alá. Most arra kérik a kezdeményezést támogatókat, hogy küldjenek az aHang felületén levelet a hamarosan miniszterré avanzsáló Novák Katalinnak, és írják meg, hogy miért lenne számukra fontos a pótlék összegének a megemelése. A levelező felület szerdától elérhető az aHang honlapján.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!