Az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan a kulturális szféra közalkalmazottai is késve juthatnak csak – ugyancsak csekély – fizetésükhöz decemberben – tudatta a Népszabadsággal a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke, Papp Katalin.

Beszámolója szerint az Államkincstár nyár végén arról értesítette a terület országos intézményeinek vezetését, hogy a kincstári bérszámfejtési rendszer szabályainak változása miatt megváltozik az utalási rend az egész közszférában, és már novembertől bő egy héttel elcsúszik a fizetések átutalása. A KKDSZ tagsága arról számolt be, hogy számos intézmény vezetése elmulasztotta tájékoztatni a dolgozókat, így sokan nem tudták átütemezni különböző fizetési kötelezettségeiket sem.

Mivel az itt dolgozók nagy részének jövedelme nagyon alacsony, minden fillérjüket be kell osztaniuk, és nagyon súlyos nehézségeket okoz nekik a tervezett késés, amelyre gyakran nem is tudtak felkészülni – nyilatkozta Papp. Különösen szerencsétlen, teszi hozzá, hogy a váltást az év legvégére időzítették, a karácsonyi vásárlások idejére.

Forrás: nol.hu