A halasztható egészségügyi beavatkozások után a sürgősségi ellátásokért is fizetni kell majd a tb-adósoknak. Vagyis azoknak, akik 6 hónapig nem fizetik a járulékot - erről először a Népszava számolt be. A Híradónknak nyilatkozó egészségügyi közgazdász embertelennek tartja a rendelkezést. A DK és a Párbeszéd annak visszavonását követeli. Megkeresésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta: senki nem marad ellátás nélkül. Az ATV írása.

A Parlament még 2019 végén döntött az új tb-törvényről. Így júliustól már egy néhány perces látogatás is tízezer forintba kerülhet a háziorvosnál annak, aki több mint hat hónapig nem fizeti az egészségügyi biztosítást. Mostanra kiderült: nem csak a halasztható, hanem a sürgősségi, például a baleseti sérülések ellátását is kiszámlázhatják majd a kórházak azoknak, akik fél éves tb-tartozást halmoznak fel. A kiállítható számla felső határa 750 ezer forint lehet.

A jelenlegi rendelet elsősorban azokat érintheti, akik nem biztosítottak, és havi 7710 forintos befizetéssel váltják ki a biztosítási jogviszonyt. Köztük lehetnek a még munkába lépés előtt álló pályakezdők, és azok, akik nem dolgoznak, és segélyt sem kapnak. A fizetés nélküli szabadságon lévők is érintettek, mint ahogyan azok a hajléktalanok is, akiket nem biztosít valamely segítő szolgálat. Az mfor.hu szerint jövőre már havi 8 ezer forintért lesz kiváltható a biztosítási jogviszony.

A korábbi módosítás egyes becslések szerint százezreket érinthet. Az új rendelet azonban mérsékelheti ezt a számot.

Bizonyára sok páciens nem fogja vállalni annak az ódiumát, hogy januártól lényegében érvénytelenítse az egészségbiztosító a taj-számát, ezáltal térítés ellenében vehessen csak igénybe bármilyen egészségügyi szolgáltatást

- mondja Rékassy Balázs háziorvos.

Közben az egészségügyi közgazdász azt mondta: példátlan és embertelen a mostani rendelet. Sinkó Eszter szerint a kórházakban éleződhet majd ki igazán a helyzet.

"Kiderül, hogy a beteg hozzátartozói nem fogják tudni kifizetni a számlát és ott van életveszély esetében, akkor egyébként meg se kérdezik, utólag meg mondjuk akár ezt a 750 ezres fölsőkolráttal ellátott számlát odaadják a hozzátartozóknak és mit fognak csinálni? Földönfutókká válnak?" - tette fel a kérdést Sinkó Eszter.

A DK és a Párbeszéd is a rendelet visszavonását követeli.

A Fidesz megint a legszegényebbekbe rúg bele egyet, néhány millió vagy néhány százmillió forint megspórolása árán emberéleteket veszélyeztet, miközben látjuk, hogy válság ide, válság oda, a haverok milliárdokkal, tízmilliárdokkal való kitömésére mindig akad pénz

- mondta Tordai Bence.

Híradónk megkeresésére a szaktárca azt írta, hogy senki nem eshet el életmentő ellátástól, de annak, aki nem, vagy érvénytelen TAJ-számmal rendelkezik, utólag kiszámlázzák a kifizetendő összeget. Hozzátették: az sem esik el az ellátástól, akinek munkáltatója a levont járulékot nem fizette meg időben az adóhatóságnak.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!