Emelkedik az átlagkereset, amihez a képviselői alapbért kötötték – írja a HVG.

Plusz 150 ezer forint – várhatóan ennyivel vihetnek haza többet még a legrosszabbul kereső országgyűlési képviselők is jövőre a Blikk számításai szerint.

A lap azt számolta ki, hogy miként alakul a fizetésük, ha a jelenlegi ütemben emelkedik az átlagbér.

A képviselők még 2018-ban szavazták meg azt a törvényt, ami a mindenkori magyarországi havi átlagos bruttó bér KSH-által megállapított mértékének háromszorosában szabja meg az képviselői alapdíjat. Ez például a mostani 1 103 400 forintról várhatóan 1 266 600 forintra emelkedik egy semmilyen bizottsági tagsággal nem rendelkező képviselő, illetve 2 979 180 forintról 3 419 820 forintra a házelnök esetében, de aki valamilyen bizottság tagja, annak is közel 200 ezerrel, aki elnöke, annak 250 ezerrel, a frakcióvezető-helyetteseknek pedig közel 300 ezerrel emelkedhet a bére.

A Blikk emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány miatt több országban is csökkentették a főbb állami tisztviselők fizetését.

A szlovén kormány 30 százalékkal, az új-zélandiak 20 százalékkal, Albániában pedig a felére csökkent a kormánytagok, illetve főbb állami tisztségviselők bére. Ausztriában a kormánytagok egy kiválaszott szervezetnek ajánlották fel egyhavi fizetésüket.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!