Az Emmi szerint egy autóvásárlási pályázat felemlegetése elég válasz, ha egy teljes ágazat kér segítséget – olvasható a Népszavában.

 Évek óta küzdenek több állami normatíváért a fogyatékos személyek mindennapjait segítő támogató szolgálatok, és az ezek mögött álló szervezetek. Többször írtak nyílt levelet Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek - Ungár Péter, az LMP politikusa most kérésüket felkarolva fordult Káslerhez.

Ungár emlékeztetett rá, hogy több mint félmillió magyar szorul segítségre mindennapi önálló életvitelében, egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt

  – a szolgálatok munkatársai pedig őket segítik házon belüli munkákkal, bevásárlással vagy akár az utazás biztosításával.  Bár a támogató szolgálat (a házi segítségnyújtással együtt) a törvény szerint járó alapellátás része, valójában csak a rászorulók kis százaléka részesülhet belőle. A 2017-ben fogyatékossággal élő emberek csak 12 százalékát érték el a szolgálatok munkatársai, őket is csak a reggel nyolc és délután négy között – emlékeztette az emberi erőforrás minisztert áprilisban nyolc szociális és jogvédő szervezet, közöttük a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Az áprilisi levél aláírói egyetértettek abban, hogy 43, 3 milliárd forintból már országszerte, 0-24 órában működhetnének a segítő szolgálatok. Törekvésüket az ELTE Társadalomtudományi és Gyógypedagógiai Kara is támogatta – ezt is felidézte Kásler Miklósnak írt levelében Ungár Péter, hozzátéve, így egy országos, professzionálisan működő alapellátási rendszert lehetne kialakítani. Bár az Ungár által említett összeg igen nagynak tűnhet, több mint 500 ezer ember helyzetén lehetne belőle javítani – ráadásul a kormány ennek a tételnek közel a négyszeresét, 150 milliárd forintot költhet el egyetlen stadion felhúzására, szemrebbenés nélkül.

Kásler helyett és megbízásából az Emmi parlamenti államtitkára válaszolt: Rétvári Bence előbb arról értekezett, hogy a kormány szemmel tartja "a szociális gondoskodásból fakadó állami feladatokat", támogatják, hogy ezekből az önkormányzatok is vegyék ki részüket – épp ezért az önkormányzati fenntartású szolgálatoknak is küldenek állami normatívát. A fenntartók pedig már „a szükségleteknek megfelelően” alakíthatják a nyitvatartási időt – oldotta meg a 24 órás rendelkezésre állás kérdését Rétvári.

Az államtitkár levelének legerősebb sorai azonban egy konkrét összegről szóltak. Rétvári felidézte, hogy a Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. összesen 246,6 millió forintos pályázatot írt ki a támogató szolgáltatóknak új vagy használt autó vásárlására, cseréjére.

Az emlegetett összeg az Ungár által javasoltnak a mintegy 0,7 százaléka.

Tény persze, hogy a szolgálatok éves állami normatívája nagyobb az autótender kereténél, de pontos összegét a szakmabeliek sem igazán ismerik. A Népszavának névtelenül nyilatkozó szociális szakember elmondta, a tételeket addig lehetett nyomon követni, míg az kormány pályázatok révén finanszírozta a segítő szervezetek munkáját – ekkor az ágazat 3,4 milliárd forint körüli pályázati forrásért indulhatott. Az állami normatíva 2017-es életbe lépésével azonban már nem egyértelmű, mennyi jut erre a célra, a nyilatkozó becslése szerint idén sem haladta meg a 4 milliárd forintot.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!