54 ezer öregségi nyugdíjas havi juttatása meghaladja a 300 ezer forintot, 73 ezren 60 ezer forintot se kapnak havonta. A HVG írása.

A hazai nyugdíjasok csaknem 60 százaléka alacsonyabb öregségi nyugdíjat kap a Magyar Államkincstár által kimutatott havi 142,1 ezer forintos országos nyugdíjátlagnál. A 2,05 millió itthoni nyugdíjas több mint felének, összesen 1,14 millió jogosultnak 60–139,9 ezer forint között van a havi öregségi járandósága.

Az országos átlagnyugdíjnak megfelelő vagy annál magasabb összegű ellátásra mintegy 800 ezren jogosultak. Közülük bő negyedmillió személynek 200–300 ezer forint jár, további 54 ezer esetben a 300 ezret is meghaladja a juttatás összege.

A jövedelmi kategóriák szerint ábrázolt hazai nyugdíjas-társadalom tehát olyan piramisformát mutat, ahol az átlagnál kisebb járandóságot kapók száma jelentősen meghaladja az annál magasabb összegre jogosultakét. A feltűnő aránytalanság hátterében részben a szerényebb ellátmánnyal rendelkező régi nyugdíjasok nagy száma áll.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!