Prémium helyett a nagyobb mérlegelési lehetőség és rugalmasság érdekében az átfogó éves teljesítményt értékelő jutalmat vezetik be a fővárosi cégeknél - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Erre - olvasható az elfogadott javaslatban - azért volt szükség, mert a kitűzött prémiumfeladatok elvégzése (ami után a prémium járt) nem tükrözi a teljes évi teljesítményt, és sem pozitív, sem negatív irányú eltérésre nem volt lehetőség.

Az előterjesztést a testület 21 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 6 tartózkodás mellett fogadta el.

A testület döntése értelmében bevezetik a jutalom alkalmazását a társaságok vezető állású munkavállalóinak esetében, ami rugalmasabb, nagyobb mérlegelési lehetőséget enged, és az értékelt vezető munkájának teljes egészét, az adott évi teljesítményét veszi figyelembe.

Az éves jutalom mértéke - úgy, mint korábban a prémiumé - a vezető állású munkavállalók esetében legfeljebb az éves alapbér bruttó 15 százaléka lehet.

Tokody Marcell (Jobbik) szerint nem helyes áttérni a jutalomra, mert az mellőzi az objektív célfeladatokat.

Szaniszló László (MSZP) nem támogatva a javaslatot, azt mondta, hogy a rendszer bevezetésével nagyon nagy lesz a cégvezetők függősége.

Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy a prémiumrendszert lehet alkalmazni például termelésben, ahol könnyedén ki lehet tűzni a prémiumfeladatokat. Hozzátette azt is, hogy a fővárosi közszolgáltató cégek nem tekinthetőek klasszikus piaci szereplőknek.

Közölte, a prémiumrendszer azért nem jó, mert rendkívül vitatható volt mindig, hogy a cégvezetők számára kitűzött prémiumfeladatok vajon tényleg többletteljesítményhez kötődnek vagy nyugodtan besorolhatók a munkaköri leírásban foglaltak közé, így a jogosultság is vitatható. Sokkal jobb az, hogy ha valakinek a munkájával a város vezetői és a közgyűlés elégedett, akkor az kap jutalmat - mondta.

Tarlós István megjegyezte, hogy egyébként elégedett a cégvezetők munkájával.