Még említés szintjén sem szerepel a tanévkezdésről megjelent rendeletben a digitális oktatás, ami elfogadhatatlan a Pedagógusok Szakszervezete szerint. Az érdekképviseletnél azt mondják, már 2018 szeptemberére el kellett volna készülni a digitális tananyagokkal. Közben egyre több család vásárol használt digitális eszközöket, de ezeknek is jelentősen megugrott az áruk. A szaktárca szerint ugyanakkor az iskolákat jól felszerelték digitális eszközökkel, a családok nagy többsége pedig már a járvány előtt is rendelkezett ilyenekkel – olvasható az ATV weboldalán.

Az ingyenes tankönyvek mellet még így is több tízezer forintba kerülhet két gyerek tanévkezdése. Az ATV Híradónak nyilatkozó család elmondása szerint fejenként olyan 20 ezer forintba került egy évre elegendő tanszer.

Fábián Éva, a Pergapapír Kft. üzletvezetője szerint egyre nagyobb a forgalmuk, de tavalyhoz képest 10-15 százalékkal nőttek az árak, beleértve a fénymásolópapírt, a ceruzát, a tollat, a radírt. „Mindennek felment az ára, sajnos” – mondta el híradónknak.

Tovább bonyolíthatja a helyzetet, ha újra digitális oktatásra kell átállni. A nógrádszakáli Rácz család híradónknak arról beszélt: a tanszereket még meg is veszik majd, de ha ismét lesz digitális oktatás, akkor nagy bajban lesznek, ugyanis jelen pillanatban sem internetünk, sem a tanuláshoz megfelelő elektronikai eszközeik nincsenek – árulta el Rácz Márió.

A budapesti Dreamware számítástechnikai boltban azt mondják: egyre többen keresik a használt laptopokat, de ezek is drágultak, a 3 ezer forintos nyomtatópatron 8 ezerbe kerül, de elszálltak a webkamerák árai is. Gira Dezső szerint például egy 4-5 ezer forintos webkamera ára mostanra 20-25 forintra ugrott, amiket pedig korábban 20 ezer forint körül árusított, mára már vagy egyáltalán nincsenek, vagy ha mégis, többszázezer forintba kerülnek – árulta el híradónknak.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a digitális tananyagokkal is baj van: 2018 szeptemberére kellett volna elkészülniük.
Totyik Tamás, alelnök híradónknak arról beszélt a tananyagok nincsenek kidolgozva, nagyon hiányosak, még csak meg sem nyithatók rendesen.

A DK is arra kéri a kormányt, készüljön fel a kormány a digitális oktatásra és ne hagyja a pedagógusokat magára. Arató Gergely arra szólította fel a kormányt, készüljenek részletes tervek arról, az intézmények hogyan állhatnak át az online oktatásra, és hogyan állhatnak rendelkezésre jó, gyerekbarát tananyagok.

Híradónk megkeresésére a szaktárca azt írta: az elmúlt időszakban új digitális tartalmak fejlesztettek ki, a nemzeti konzultáció keretében pedig meg is kérdezték az emberektől, hogy szeretnék-e ha az iskolás gyermeket nevelőknek ingyenes lenne az internet. Az EMMI azt is írja: a magyar családok elsöprő többsége, mintegy 90%-a már a járvány előtt is rendelkezett megfelelő digitális infrastruktúrával.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!