Olvasónk 2020 szeptemberében éri el a nők 40 kedvezményes nyugdíjazásához szükséges szolgálati időt, utódjának betanítása azonban fél évet vesz igénybe. Kérheti majd visszamenőleg a nyugdíj megállapítását? Milyen feltétele van annak, hogy 2021-ben a 13. havi nyugdíjat megkaphassa? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt az ado.hu oldalán.

A kérdés részletesen így hangzik: 2020 szeptemberében érem el a nők 40 nyugdíjazáshoz szükséges szolgálati időt. Munkáltatóm ragaszkodik az utódom féléves felkészítéséhez. Kérhetem-e januárban a visszamenőleges szeptemberi időpontra történő nyugdíjmegállapítást? Ha igen, egyénileg vagy munkáltatón keresztül? Ebben az esetben megillet a 2021. évi 13. havi nyugdíj összege?

Mivel a nyugellátás megállapításának nem jogosultsági feltétele a biztosítási jogviszony megszüntetése, ezért szeptemberben is, de akár 2021. januárjában visszamenőlegesen is kérheti majd a nyugellátása 2020. szeptember hónaptól történő megállapítását. Mind a szeptemberi igényérvényesítésnél, mind pedig a visszamenőleges megállapítás esetében is számolni kell azzal, hogy amennyiben Ön közszolgálati/közalkalmazotti típusú jogviszony keretében dolgozik, úgy abban az esetben hiába kerül megállapításra a nyugellátás, annak folyósítása a közszolgálati/közalkalmazotti jogviszony fennállása alatt szüneteltetésre kerül, azaz visszamenőleges igényérvényesítésnél sem fogják folyósítani a nyugellátást, csupán a nyugdíjas státusza fog visszamenőlegesen fennállni. 

Az előzőekre való tekintettel, amennyiben Ön közalkalmazottként dolgozik gyakorlatilag mindegy, hogy már szeptemberben, vagy csak januárban visszamenőlegesen kéri megállapíttatni a nyugellátását. A nyugdíj megállapítására irányuló igényét Önnek kell benyújtania a lakóhelye szerint illetékes nyugdíjszervnél.

Ami a tizenharmadik havi nyugdíjjal kapcsolatos kérdést illeti, meg kell említeni, hogy a 2021. január 1-jétől hatályos jogi szabályozás úgy rendelkezik, hogy tizenharmadik havi nyugdíjra az jogosult, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára társadalombiztosítási nyugellátásban részesül. A jogszabály a „részesül” szót említi, ezért amennyiben a 2020. szeptembertől megállapított nyugellátása folyósítása a közszolgálati/közalkalmazotti jogviszonya miatt szüneteltetésre kerül, úgy abban az esetben, függetlenül azon ténytől, hogy 2020. évben Ön már nyugdíjasnak fog minősülni, 2021. évben tizenharmadik havi nyugellátásra nem lesz jogosult.

Forrás: ado.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!