A magyar társadalom döntő többsége a kormány válságkezelési politikájával ellentétben növelné a szociális kiadásokat még adóemelés árán is, továbbá támogatja az alapjövedelmet. - ez derül ki a Republikon Intézet most közzétett, a gazdasági válságkezeléssel kapcsolatos társadalmi véleményeket bemutató elemzéséből. A Magyar Narancs összefoglalója.

 Mint írják, az elemzésből levonható legfontosabb következtetések a következők:

  • A magyar társadalom döntő többsége a kormány válságkezelési politikájával ellentétben növelné a szociális kiadásokat még adóemelés árán is, továbbá támogatja az alapjövedelmet.
  • Leginkább a falun, községben lakók támogatják a szociális kiadások növelését, őket a fővárosiak követik. A gazdaságpolitika tekintetében tehát nem érvényesül a gyakran említett politikai ellentét a főváros és a falusi Magyarország között.
  • Nem meglepő módon a rosszabb anyagi helyzetben lévők értenek a leginkább egyet a szociális kiadások növelésével, ugyanakkor a legjobb helyzetben lévők körében megfigyelhető egy bizonyos mértékű szolidaritás, ez azonban nem jelenik meg az alapjövedelem kapcsán.
  • Noha a Fidesz-KDNP szavazóinak háromnegyede is inkább a szociális kiadásokat növelné az adók csökkentése helyett, a kormánypárt mégsem tartotta kockázatosnak a válságkezelést a versenyképesség fenntartására és a munkaadók támogatására alapozni.
  • Az ellenzéki pártok közül a DK és azt követően a Párbeszéd szavazói támogatják a leginkább az alapjövedelem bevezetését, míg legkevésbé a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szimpatizánsai.

Forrás: Magyar Narancs

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!