Augusztus végéig jelentkezhetnek a cégek az állami bértámogatási programra. A támogatás iránt nagy volt az igény, a koronavírus-járvány ugyanis sok vállalat anyagi helyzetét roppantotta meg. A versenyszektor érdekképviseletei ezért sürgetik, hogy a kormány hosszabbítsa meg a határidőt, mert több ágazatban az elmúlt hónapokban sem javult a financiális helyzet – írja az mfor.hu.

A várakozásokat ma lehűtötte Gulyás Gergely. A miniszter kérdésünkre a mai Kormányinfón közölte, hogy a kormány jelenleg nem látja indokoltnak a határidő kitolását. Jelezte ugyanakkor, hogy a későbbiekben sor kerülhet erre, amennyiben a járványhelyzet rosszabbodna. A kormány augusztus végén tekinti át a programot.

Rákérdeztünk egy pár nappal ezelőtti nyilatkozatára is, amelyben a Bankszövetséggel folyó tárgyalás került szóba, s amelyben beszélt a fizetési moratórium esetleges fenntartásáról 2021-ben. A tudósítások azt emelték ki, hogy a cégekkel állhat összefüggésben a kezdeményezés.

A tisztázást célzó kérdésünkre, hogy a magánszemélyek banki hiteleire is kiterjedhet-e a moratórium meghosszabbítása, a folyamatban lévő tárgyalásokra hivatkozva nem kívánt részleteket elárulni, de arra felhívta a figyelmet, hogy bár jövőre növekedhet a gazdaság, el kell kerülni az érintettek eladósodását. Majd ismét arról beszélt, hogy folyamatban vannak a tárgyalások, ezért nem mondhat többet. Mindenesetre azt nem zárta ki egyértelműen, hogy a lakossági hitelekre vonatkozó moratórium 2021-ben is éljen. Ezek jelen állás szerint idén év végéig vannak hatályban. 

Forrás: mfor.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!