A postások július közepi demonstrációja után hirtelen mégis talált pénzt a kormány és a Magyar Posta a béremelésre, amit a szakszervezetek még nem fogadtak el, Brüsszel pedig nem járult hozzá az extra állami támogatáshoz. Az mfor.hu írása.

Jelentős elmozdulás történt a megállapodás irányába a Magyar Posta és a szakszervezetek között a hétfői bértárgyaláson, de még nem egyeztek meg a felek, ezért ma tovább folytatódnak a tárgyalások. Korábban az állami cég vezetősége kijelentette, hogy nem tud általános bérfejlesztést végrehajtani, mert veszteségesek. Ehelyett egyszeri kifizetést ajánlottak. A kormány pedig többször is hangsúlyozta, hogy uniós irányelv korlátozza a postai dolgozók bérrendezését állami támogatással.

Hétfőre viszont mégis talált vagy kapott pénzt a Magyar Posta vezetősége, ugyanis a munkáltató elmozdult az eddigi merev álláspontjáról és immár kormányzati felhatalmazással végre alapbérfejlesztésre is tett ajánlatot, amit azonban a jelenlegi formájában nem fogadtak el a szakszervezetek. A dolgozók éves szinten legalább 10 százalékos béremelést szeretnének elérni, de az állami cég még nem ilyen ajánlatot tett. Ezért a tárgyalás a felek között egy esetleges figyelmeztető sztrájk ideje alatti elégséges szolgáltatásról is folyik.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter legutóbb arról beszélt, hogy a postások méltatlanul keveset keresnek ahhoz képest, amilyen jó színvonalú szolgáltatást biztosít a vállalat. Béremelés viszont szerinte csak akkor lehetséges, ha ehhez az Európai Bizottság hozzájárul, ezért levelet küldtek a brüsszeli testületnek. Jelenleg legfeljebb tizenötmillió euró, azaz hozzávetőleg ötmilliárd forintos összeghatárig nyújthat az állam támogatást a postának.

Brüsszel eddig nem hagyta jóvá, hogy a kormány többlet állami támogatással rendezze a postások bérét, de úgy látszik, hogy eredményes volt a dolgozók július 18-i tüntetése, ugyanis uniós engedély nélkül is már kormányzati hozzájárulást kapott a Magyar Posta vezetősége ahhoz, hogy ne 0 százalékos béremelést ajánljanak a szakszervezeteknek.

 Forrás: mfor.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!