Keményen elbánt sokakkal a járvány, négyéves rekordot döntött a munkanélküliség, júniusban már 376 ezren kerestek állást, akiknek közel fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott az elmúlt hónapban. A Blikk cikke.

 A portfolio.hu a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataira hivatkozva azt írta, a regisztrált álláskeresők száma az előző hónapban 130 ezerrel volt több, mint egy évvel korábban, ami bő 50 százalékos növekedést jelent.

Júniusban 200 ezer álláskereső volt jogosult támogatásra: 62,6 százalékuk álláskeresési ellátásban, 37,4 százalékuk szociális jellegű támogatásban részesült. Ez azonban azt jelenti, hogy 176 ezer fő gyakorlatilag semmilyen segítséget nem kapott.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint ennek az az oka, hogy a munkanélküli segély csak három hónapig jár, ami Európában példátlanul alacsony.

– Nekik nincs jövedelmük, tartalékuk és még ellátást sem kapnak, így alkalmi munkából próbálják fenntartani magukat. Az álláskeresési támogatás mértékét és időtartamát is növelni kellene, ami felpörgetné a belső fogyasztást és élénkítené a gazdaságot is

– magyarázta az elnök. Kordás szerint ugyanis lassabb ütemben, de jelenleg is tartanak az elbocsátások, mert az emberek keveset költenek, és a cégeknek vészesen fogy a tartalékuk.

Ám nem csak a munkahely típusa és a végzettség befolyásolja azt, kinek mennyi esélye van megtartania az állását, vagy éppen újat találni: Budapesten például lényegesen kedvezőbb a helyzet, mint Kelet-Magyarországon.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke úgy véli, az is fontos szempont, hogy egy vállalat külföldre termel-e.

– Különböző országokat különböző módon érint a járvány és annak gazdasági hatása, így azoknak a cégeknek, amelyeknek jelentős exportpiaca van, még nehezebb lehet a következő pár hónap. A belső keresletre dolgozó vállalatok helyzete javul, ám ha egy második hullám miatt ugyanilyen mély gazdasági visszaesés lesz, azt a cégek csak még komolyabb költségvetési támogatással tudják átvészelni 

– mondta az alelnök, emlékeztetve, hogy a túlélés érdekében a talpon maradó cégek már felélték a pénzügyi tartalékaik nagy részét.

Nagyobb lehet a szám

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint májusban a munkanélküliek átlagos száma 215 ezer volt, ami 28 ezres növekedést jelent áprilishoz képest. Valójában ennél sokkal többen veszítették el az állásukat. Munkanélkülinek ugyanis az számít a KSH szerint, aki aktívan keres állást és legalább egy hónapja nem talált.

Forrás: Blikk

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!