Adminisztratív okok miatt nem kapta meg időben juttatását az egészségügyi dolgozók egy része, hétfőn ugyanakkor mindenkinek elutalták a fizetését - közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) az MTI-vel.

A Népszabadság hétfői számában írt arról, hogy több tízezer egészségügyi dolgozó - főként a részmunkaidőben, szerződéssel, nyugdíj mellett foglalkoztatott ápolók, mentő szakdolgozók - nem kapott időben bért.

Az ÁEEK közleményében azt írta: sajnálattal értesültek arról, hogy az egészségügyi intézményekben részmunkaidőben és félállásban dolgozó munkatársak egy része késedelemmel kapta meg a juttatását. Ennek viszont - mint kiemelték - nem pénzügyi, hanem adminisztratív oka volt. A Magyar Államkincstár (MÁK) központosított illetmény-számfejtő rendszerre váltott és az informatikai átállás miatt a rendszer átmenetileg - november 5. és 16. között - nem működött.

Ugyanakkor kiemelték: „erről, és ennek következményéről a kifizetések esetlegesen várható késedelméről azonban az intézmények főigazgatói levélben, előre értesítették az érintett munkatársakat".

A központ közleményében kitért arra is, hogy a „sajtóban megjelent hírrel ellentétben a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben az összes munkatárs időben megkapta az őt megillető járandóságát". A Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ pedig hétfőn minden szerződéssel foglalkoztatott dolgozójának elutalta a fizetését - tették hozzá.

Az ÁEEK megjegyezte: a MÁK-ban az új rendszerre való átállás egyszeri alkalom volt, így bíznak abban, hogy „emiatt a későbbiekben nem fordul elő hasonló adminisztratív fennakadás".