A Pedagógusok Szakszervezete szerint a társadalom beárazta a helyzetet a pályán, mivel már egy iskolaőr is annyit vagy többet kap, mint egy kezdő tanár, folyamatosan csökken a jelentkezők száma, és pár év múlva már többen mennek nyugdíjba, mint ahányan elhelyezkednek.

Nagyon kevesen jelentkeznek a felsőoktatásba, tanárnak is. Arról kérdezte a Klubrádió munkatársa Gosztonyi Gábort, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökét: mi az oka, hogy egyre kevesebben jelentkeznek tanárnak?

Közölte: úgy gondolják, a társadalom „beárazta” ezt a helyzetet, hiszen egy pályakezdő, fiatal pedagógus 5-6 év felsőoktatási tanulás után ugyanolyan bért kap, mint az iskolaőr, amely álláshoz legfeljebb előny a középfokú végzettség. Ráadásul az iskolaőrök kapnak 200 ezer forint cafeteriát, miközben „ezt a fogalmat a pedagógusok, az oktatásban dolgozók már tíz éve nem ismerik”.

Nem az a legjobb mutató, hogy hányan jelentkeznek pedagógusképzésre, hanem az, hogy hányan helyezkednek el a pályán és hányan maradnak is ott. Körülbelül 15 ezer jelentkező ötöde marad két év múlva is a pályán – mondta Gosztonyi Gábor. Jelezte: azt már a Klebelsberg Központ is tudja, hogy nagyjából öt év múlva jön be az a „nyugdíjboom” a pedagógusoknál, amely után már jóval többen mennek nyugdíjba, mint ahányan elhelyezkednek.

Úgy fogalmazott: a kormánynak nem fontos az oktatás, nem tartozik a stratégiai ágazatok közé. Bár most azzal kampányolnak, hogy 80 milliárddal többet fordítanak az ágazatra, ez a „már-már megalázó” bérpótlékot és a szakképzésben a béremelést fedezi, semmiféle olyan plusz forrás nincs benne, amely azt vetítené előre, hogy 2021-ben a pedagógusok bére kedvezőbb irányba mozdul el.

Szakszervezetük indította el egy éve, hogy fiatal pedagógusok képeken mutassák be, milyen keveset keresnek, és ez nem nagyon változott azóta. 2014 óta, amióta a fizetésük kiszámításának alapját az akkori minimálbérhez, 101 ezer forinthoz kötik, nem mozdult. Ha mást nem, ezt az összeget sikerült gránitba vésnie a kormánynak – mondta Gosztonyi Gábor.

Forrás: Klubrádió

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!