Petíciót tett közzé az Oktatói Hálózat, amivel az ELTE-BTK oktatóinak tiltakozásához kívánnak csatlakozni. Hiába jelentette be a kormány, hogy több lépcsőben nőnek az oktatói-kutatói bérek a felsőoktatásban, sokak szerint még így is megalázóan keveset fognak keresni.

„Alulírottak egyetértünk az ELTE BTK oktatóival, akik 2015. november 19-én nyilvánosságra hozott drámai levelükben rámutattak a mai magyar felsőoktatásban uralkodó tarthatatlan állapotokra, a színvonalas oktatás és kutatás feltételeinek hiányára, valamint a 2016 és 2018 között tervezett 15+5+5 százalékos béremelés méltatlanul alacsony voltára" – írja az Oktatói Hálózat petíciójában.

Nemrég az ELTE-BTK közel 300 oktatója tett közzé nyílt levelet, amiben kifogásolják, hogy 10 éve nem rendezték a bérüket, és már kevesebbet keresnek, mint egy pályakezdő a közoktatásban, de egy doktorandusz ösztöndíja is magasabb egyes oktatók bérénél.

„A felsőoktatásban 2008 óta nem emelték a béreket. A 3 évre elnyújtott 27%-os béremelés nem fedezi az oktatói fizetések vásárló-értékének 8 év alatt keletkezett több mint 30%-os inflációs veszteségét sem. A tömegessé vált felsőoktatás egész rendszere súlyosan alulfinanszírozott, nemcsak a fejlett nyugati államokhoz, de a többi posztkommunista országhoz képest is" – áll az Oktatói Hálózat felhívásában.

A kormány nemrég jelentette be, hogy a felsőoktatásban a teljes oktatói-kutatói kör bére három lépcsőben emelkedik. A 2016. januári 15 százalékos növelést 2017-ben és 2018-ban is 5-5 százalékos béremelés követi, így jön ki a fent is említett 27%-os emelés.

„A kormány kezdjen érdemi tárgyalásokat a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanácsban az egész  ágazat – nem csak az oktatók és kutatók - béreinek átfogó, méltányos és differenciált rendezéséről. Visszautasítjuk az egyetemi dolgozók egyes csoportjainak egymás ellen való kijátszását. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a béremelés költségeinek egy részét az intézményekre terheljék, amelyek így újabb elbocsátásokra kényszerülnének" – zárul a petíció felhívása.

Forrás: eduline.hu