A feminizmus körüli parázs viták közepette talán abban mutatkozik a legnagyobb egyetértés, hogy a férfiak és a nők keresete közti különbségeket minél előbb fel kell számolni. A Világgazdasági Fórum legújabb jelentése szerint lesz dolguk a bérek rendezésért síkra szállóknak, mert amennyiben a mai trendek folytatódnak, a nők fizetése világviszonylatban csupán 2133-ra érheti utol a férfiakét. Magyarországon jelenleg 18,4 százalék a különbség – olvasható a HVG-ben.

A Világgazdasági Fórum legfrissebb tanulmánya szerint világszerte még mindig jelentős a különbség a férfiak és a nők fizetése között, ráadásul a gazdasági válság óta a különbség mérséklődése egyre csökken. Az elmúlt tíz évben mindössze három százalékkal apadt a férfiak jövedelemelőnye a nőkkel szemben. Ha a trend így folytatódik, a nők bére világviszonylatban 2133-ban érheti utol a férfiakét. A nők fizetése jelenleg évente átlagosan 10400 euró, míg a férfiaké 19200 euró.

Mindez annak ellenére alakul így, hogy világviszonylatban mára túlsúlyba került az egyetemre beiratkozó, és az egyetemet elvégző nők száma. A Világgazdasági Fórum szerint a látszólagos ellentmondás azzal oldható fel, hogy a nőkre nagyobb terhek hárulnak, mint a férfiakra. Egyszerűen több szerepben kell helyt állniuk: például még mindig sokkal több feladatot vállalnak a házimunkából, és az otthoni teendőkből, mint a férfiak.

Mi a helyzet Magyarországon? Az Európai Unióban átlagosan 16 százalékkal alacsonyabb a nők jövedelme, mint a férfiaké. Ettől valamennyivel elmaradunk, nálunk 18,4 százalék a bérkülönbség. A Világgazdasági Fórum szerint 61 olyan ország van a világon, ahol a nők előtt sokkal jobb lehetőségek állnak az üzleti életben, mint Magyarországon. A magyar kormány összetételét szemlélve egyáltalán nem meglepő, hogy a politikában résztvevő nők számát tekintve sereghajtók, a világ országai közt a 139-ek vagyunk.

Forrás: HVG