Az éves infláció a májusi 2,2 százalékról júniusra 2,9 százalékra gyorsult – derült ki a KSH ma közzétett adataiból. A nyugdíjasok viszont ennél jóval magasabb, 3,6 százalékos drágulással szembesülhettek – írja az azenpenzem.hu.

A fogyasztói árak 2020. júniusban átlagosan 2,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál – tette közzé a KSH. Az elmúlt egy évben jelentős mértékben az élelmiszerek és a szeszes italok, a dohányáruk drágultak. Az élelmiszerek ára éves összevetésben 7,8 százalékkal nőtt, ezen belül a párizsié, kolbászé 20,5, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 18,1, a sertéshúsé 17,0, a cukoré 14,2, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 10,8 százalékkal lett magasabb.

Idén az első félévben az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal nőttek.

Az élelmiszerek dinamikus áremelkedése miatt a nyugdíjasok májushoz hasonlóan az 

átlagosnál nagyobb drágulást élhettek meg. Az idősebbekre vonatkozó – szintén a KSH által számolt – júniusi éves árindex 3,6 százalékra rúgott.

Nem okozott meglepetést a fogyasztói árak emelkedési ütemének júniusi gyorsulása az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint, akik kiemelték: az adat megegyezik a piaci konszenzussal. Szinte minden elemző azt emelte ki, hogy a júniusi folyamatot az üzemanyagok drágulása okozta. Ha ez így marad (ami egyelőre valószínűnek tűnik), akkor az idén novemberben mégis kaphatnak valamekkora nyugdíjemelést az idősebbek .



Forrás: Az Én Pénzem

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!