Saját minisztériuma korrigálta a tárcavezetőt, aki szakma szerint azért mond ilyen számokat, mert fogalma sincs a szociális ágazatban dolgozók valós helyzetéről – írja a Népszava.

 Saját közösségi oldalán tette közzé Kásler Miklós azt a videót, amiben arról beszél, hogy nem optimálisak ugyan a szociális területen dolgozók bérei, de az utóbbi öt évben emelkedtek, és mára elérték a 2010-es fizetések 114 százalékát. Ez azt jelenti, hogy tíz év alatt 14 százalékot emelkedtek csak a bérek a politikus szerint. Az emberi erőforrások minisztere ugyan minden bizonnyal nem ezt akarta közölni, mégis ezt tette.

A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) elnöke saját számításaik alapján azt mondta lapunknak, nagyon rossz, de szerencsére mégsem ennyire drámai a helyzet. Köves Ferencnek meggyőződése, hogy a miniszter azért mond össze-vissza számokat az ágazat bérhelyzetéről, mert fogalma sincs a valós állapotokról. Ami a szociális területen dolgozók megbecsülését illeti, a nemzetgazdasági átlagbérhez képest folyamatosan nő ennek a területnek a leszakadása, vagyis más ágazatokhoz képest a szociális szféra fizetései mindig kisebb arányban nőnek – üzente az érdekvédő a tárcavezetőnek.

- Ismét felhívjuk miniszter úr figyelmét arra – tette hozzá -, hogy a tavalyi évhez képest idén papíron pont az említett 14 százalékkal kaptunk több pénzt, bár jellemző, hogy ebből 8 százalék arra ment el, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum kötelező megemelése megtörténjen.

Ha igaz lenne az az alacsony mérték, amelyről a miniszter beszélt, az Katona Tamás egykori szocialista pénzügyminisztériumi államtitkár szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elmúlt évtizedben rögzített összesen 27,7 százalékos inflációs adataival összevetve azt jelentené, hogy minden szociális területen foglalkoztatott dolgozó fizetésének 10,7 százalékkal csökkent a vásárlóértéke.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tárcavezető nyilatkozata után közleményt adott ki, amelyben azt írták: „2010-hez képest a szociális átlagbér 137 ezer forintról 296 ezer forintra emelkedett a polgári kormányok alatt”.

Ez sem igaz azonban teljes mértékben az ágazat egészére, csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottakra. A KSH 2020 első négy hónapjában a szociális terület bruttó átlagbéreként 195 513 forintot közöl, ami még a többi humán szakmához viszonyítva is elképesztően alacsony. Az egészségügyben dolgozók átlagos keresete jelenleg bruttó 394 ezer 700, míg a pedagógusoké valamivel több mint 347 ezer. A szociális területen a keresetek nem érik el az átlagbér 2010-es 202 ezer forintos szintjét sem. 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!