Tovább szigorítják a társadalombiztosítási járulékot nem fizetők életét. Aki bármilyen okból nem fizette az illetéket, és ennek összege több, mint féléves hátralék, annak a szükséges kórházi kezelést ki kell fizetnie. Legalábbis erre lehet következtetni a legfrissebb Magyar Közlönyből. Az mfor.hu írása.

Az egészségbiztosítási szolgáltatásokról szóló kormányrendelet új bekezdéssel módosult, nevezetesen azzal, hogy ha valaki nem fizeti a társadalombiztosítási járulékát hat hónapon keresztül, viszont muszáj kórházi ellátást igénybe vennie, akkor ez nem jogosítja fel őt arra, hogy a hat hónap kifizetésével utólag kiválthassa az egészségügyi ellátásra való jogosultságát.

Mindez arra enged következtetni, hogy nem csak a féléves járulék összegét, de a kórházi kezelést is ki kell fizetnie az illetőnek.

Tehát míg korábban három hónapos fizetésképtelenség után vált érvénytelenné a TAJ-kártya, most hat hónap után lesz érvénytelen, viszont pusztán a féléves díj kifizetésével nem áll vissza automatikusan az egészségügyi biztosítás állapota.

Jó tudni, hogy 2020. július 1-jétől a NAV fokozott figyelemmel kíséri az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezetteket, ezért a magánszemély biztosítási jogviszonyának, illetve jogosultságának megszűnéséről is rövid időn belül értesül. Ezt követően 8 napon belül az adóhatóság olyan tájékoztatást küld a fizetésre kötelezettnek, mely tartalmazza a fizetési kötelezettségre, és az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságra vonatkozó szabályokat. A NAV a járulékfizetési kötelezettséget az adószámlán előírja, a befizetéseket pedig nyilvántartja. Aki jogosulatlanul veszi igénybe a közegészségügyi intézményeket, arról úgynevezett „kapcsolati kód” feltüntetésével tájékoztatják a NAV-ot.

Arról is írtunk már korábban, hogy jövőre emelkedik a társadalombiztosítási járulék összege. A havi 7710 forint a 2020. júliusi infláció mértékével fog emelkedni, azaz hozzávetőleg napi 216 forinttal, így jövő év januárjától már közel 8000 ezer forintot kell havonta.

Forrás: mfor.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!