Két hónapig is eltarthatott, míg a koronavírus-járvány károsultjai pénzükhöz jutottak – írja a Népszava.

 Hónapokig is várhatnak az álláskeresési járadék kiutalására azok, akik a koronavírus-járvány következtében veszítették el munkájukat, és jelentkeztek a támogatásért – írja a 24.hu. A hírportál több esetet is megemlít, amikor a bürokrácia állt a járadékok jogosultak és a forrás közé: köztük Gézáét, egy ajándéktárgy készítő cég munkatársáét, aki az április 20-i héten igényelte meg a támogatást a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál. A férfi határidőn belül feltöltötte az ehhez szükséges adatokat az NFSZ rendszerébe, mégis hiánypótlásra szólították fel – amivel rögtön 60 naposra nőtt az ügyintézési és így az utalási határidő is. Mint később kiderült, a feltöltött adatokról nem is tudott a Géza kérelmével foglalkozó ügyintéző, így szinte csodaszámba ment, hogy a férfi két hónap után mégis megkapta a járadékot.

 Hasonló hivatali kálváriát jártak meg munkatársai is, akik szintén hónapokat vártak a kifizetésre – teszi hozzá a hírportál. A hivatali ügyintézést a rengeteg beérkező kérelem is lassította. A lap idézi a Pénzcentrum egyik nyilatkozóját, egy taxist is, aki bár minden dokumentumot hiánytalanul beküldött, szintén hónapokig várt a támogatásra – hogy miért, azt csak akkor tudta meg, amikor a 48. alkalommal hívta fel az illetékes munkaügyi központot, és végre felvette valaki a telefont. 

Minden dokumentumot hiánytalanul beküldött, szintén hónapokig várt a támogatásra – hogy miért, azt csak akkor tudta meg, amikor a 48. alkalommal hívta fel az illetékes munkaügyi központot, és végre felvette valaki a telefont.

A lassú ügymenetről a 24.hu megkérdezte a Miniszterelnökséget is, ami így válaszolt: „A járvány magyarországi megjelenésekor jelentősen megnőtt az álláskeresők száma, amely jelentős többlet terhet eredményezett a kormányhivatalok munkatársai számára is. (…) az álláskeresők nyilvántartásba vétele és az álláskeresési ellátás megállapítása az irányadó jogszabályban foglalt 60 napos ügyintézési idő szerint tartható.” Csakhogy két fizetés nélküli hónap rengeteg idő, ha valakinek nincsenek megtakarításai – és Domokos László ÁSZ-elnök szerint a lakosság 63 százalékának egy fillér félretett pénze nincs, hogy a váratlan helyzeteket is átvészelhessék. Az állásukat elvesztők közül ráadásul sokan albérletben laknak, így ők könnyen az utcára kerülhettek a válság időszakában. 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!