Megkaptuk a minisztérium válaszát, melyben az áll, hogy a pénzügyi tárcát, szinte kivétel nélkül minden ágazatot képviselő érdekképviselő szervezet megkereste, és kérte a visszaélések megszűntetését - számolt be az ATV Híradó. A kormány épp a munkavállalók és a tisztességes vállalkozások érdekében változtat a szabályozáson, hiszen jelenleg a tisztességes vállalkozások nem képesek felvenni a versenyt azokkal a nagyobb cégekkel, amelyek munkajogviszony helyett katásként foglalkoztatják a dolgozóikat.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a kisadózás megváltoztatása elleni petíciót kezdeményezett a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

A katázás szigorítási szándéka azért állhatott elő, mert sajnos a kormány nem értette meg, hogy a munkaviszony és a vállalkozási/megbízási jogviszony jelenleg nem választható szét – írja az egyesület az MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, eljött az ideje, hogy erről Magyarországon részletes jogszabályi definíció készüljön, amire eddig se a Nemzetgazdasági Minisztérium, se a Pénzügyminisztérium nem volt hajlandó, az erre vonatkozó megkereséseik ellenére sem.

A COVID-19 járvány alatt kiderült, hogy még több olyan munkakör van, aminek az ellátásához nincs szükség a - fiatalok körében amúgy is elavultnak tartott - munkaviszonyra. A 3 mFt-os határral és a többes katázás betiltásával a kormány ellehetetlenítené azokat is, akik soha sem álltak munkaviszonyban, viszont természetszerűleg nagyobb megrendelőket, ügyfeleket szolgálnak ki – hívják fel a figyelmet.

A témának a brutális adójogi szankcionálása, fűnyíró elven működő büntetőadóval való kísérése súlyos hiba – hangsúlyozza az egyesület. Szerintük ugyanis haa a javaslat így marad, az a fehérítő intézkedések terén visszalépésként értékelhető, aminek következtében - főleg a fiatalok körében - fokozódhat az elvándorlás, miközben a számlágyárakat ismét "helyzetbe hozza" a kormány.

Ezért arra kérnek minden érintettet, hogy az igazságos és méltányos szabályozás elérése érdekében írja alá ezt a petíciót.

Forrás: atv.hu