A magyarok 39 százaléka szerint havi 250-350 ezer forintos nettó havi fizetés szükséges a tisztes megélhetéshez – írta a Napi.hu a Pulzus Kutató friss közvélemény-kutatása alapján. A megkérdezettek 28 százaléka ennél kevesebbel is beérné, további 33 százalék pedig ennél is többet szeretne.

A skála egyik végpontját az a két százalék jelenti, aki havi nettó 150 ezer forint alatti nettó fizetéssel is beérné, míg a másikon az a hét százalék található, amely félmillió forint feletti havi fixtől lenne boldog.

A kutatásból az is kiderül, hogy a férfiak szerint nagyobb összeg szükséges tisztességes megélhetéshez: 8 százalékuk voksolt a félmillió feletti nettóra, a nők 6 százalékával szemben. A férfiak körében is a legnépszerűbb választás (40 százalék) a havi 250-350 ezer forintos nettó fizetés, a nők körében ez az arány 38 százalék.

A Napi.hu számára készített friss felmérés alapján ahogy valaki idősödik és közelebb kerül a nyugdíjkorhatárhoz, úgy csökken a tisztes megélhetéshez szükségesnek tartott havi jövedelem. Amíg ugyanis a 18-39 évesek 10 százaléka mondta azt, hogy számára a havi félmillió forint feletti nettó bér nélkülözhetetlen, addig a 40-59 évesek körében ez az arány 9, a 60 felettieknél pedig csupán 3 százalék.

Az időseknél szembetűnő, hogy miközben 45 százalék jelölte meg a 250-350 ezres nettót, addig további 41 százalék mondta azt, hogy beérné 150-250 ezer forint közötti havi jövedelemmel.

Az iskolai végzettség szerint is van különbség: a diplomások ötöde (20 százalék) tartja szükségesnek a havi félmillió forint feletti bért, míg további egyharmad (33 százalék) 350-500 ezer forint közötti választ jelölte meg.

A tisztes megélhetéshez szükséges bért a budapestiek tartják a legmagasabbnak és 50 százalékuk legalább havi 350 ezer forintot társít ehhez, míg a másik végletet a vidéki városok lakói jelentik, azaz 26 százalékkal - ehhez képest a falvakban élők 28 százaléka szavazott erre.

A KSH legutóbbi adatai szerint idén márciusban - a teljes munkaidőben alkalmazásban állók körében – a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 266,3 ezer, a kedvezményeket is figyelembe véve 275,7 ezer forintot ért el. Csakhogy nagyok a regionális különbségek: míg Budapesten az átlagos nettó bér egy év alatt 7,7 százalékkal, 317 ezer forintra emelkedett, ez Szabolcs -Szatmár-Bereg megyében csak 176 ezer forint.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!