Egykori zuglói ellenlábas áll a Fővárosi Kéményseprő Vállalat élén - árulta el az InfoRádiónak Vámos Csaba szakszervezeti vezető. A főváros reagált.

Szerződést bontana a főváros a Főkétüsszel, a kéményseprési feladatokat pedig január elsejétől Budapesten is a Katasztrófavédelemre bíznák.

A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerint a változás több száz dolgozót érintene, az előterjesztésről velük mégsem egyeztettek.

"Minket semmiről nem tájékoztattak, arról sem, hogy miért van szükség ilyen hirtelen felbontani ezt a szerződést, és hát minket szakszervezetként a 400 érintett munkavállaló helyzete aggaszt a leginkább - fogalmazott Vámos Csaba, aki nem gondolja, hogy a katasztrófavédelem olcsóbban vállalná a feladatot, mert jelen állás szerint a fővárosi kéményseprők ugyanúgy kapnak kompenzációt a Belügyminisztériumtól, és a főváros is kompenzációval segíti a cégét.

További furcsaság az érdekvédő szerint, hogy idén év elején a Főkétüsz éves költségvetését is elfogadta a főváros vezetése.

Vámos Csaba az InfoRádiónak azt mondta: elképzelhető, hogy a főpolgármester politikai bosszú miatt válna meg a cégtől. És hogy mi indukálna bosszút?

"A múlt év októberében a választást követően szinte mindenki előre borítékolta, hogy a Fővárosi Kéményseprő Vállalat jelenlegi vezetőjét, Kovács Balázst meneszteni fogja Karácsony Gergely főpolgármester mint a tulajdonos képviselője. Nekik a kampányban egy igen komoly csörtéjük volt, hiszen

Kovács Balázs zuglói fideszes képviselőként rendre kritizálta Karácsony Gergely munkáját.

Ominózus eset volt, amikor a kampányban Kovács Balázs kicsit kifordítva, de lényegében azt mondta Karácsony Gergelyről, hogy arra is alkalmatlan, hogy lopni tudjon. Ezek után feltételezni lehetett, hogy Karácsony Gergelynek igen-igen a begyében volt. Így, hogy nem váltja le Karácsony Gergely Kovács Balázst, nem érheti az a vád, hogy leszámol korábbi politikai riválisával" - világított rá arra, hogy miért választhatta a főváros a szerződésbontást a vezetőcsere helyett.

Azt azért elmondta, hogy a fővárosnak törvény adta lehetősége, hogy "lepasszolja" az államnak a budapesti kéményseprés feladatait, a lakosság érdekei sem sérülnek, de azt teljes bizonytalanság övezi, hogy valamennyi kéményseprőt átveszi-e a katasztrófavédelem, illetve hogy milyen bérezéssel, mivel a katasztrófavédelem kéményseprői rosszabbul keresnek a fővárosiaknál. "Ez pedig pályaelhagyáshoz vezethet" - tette hozzá Vámos Csaba.

A főváros reagált

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes szerint a kéményseprők által vélt motiváció egyáltalán nem valós, a kéményseprőcég vezetőjével "normális a kapcsolat", ha vezetőváltást szeretett volna a főváros, akkor ez megtörtént volna korábban.

Emlékeztetett: a kormány 2015 táján úgy döntött, hogy a kéményseprés elkerül az önkormányzatoktól mint feladat, így a legtöbb településen már a katasztrófavédelem végzi ezt a tevékenységet. A lakosság számára a tevékenység díjmentes lett, így ez a fővárosnak évi 2 milliárd forintba kerül. A tevékenység 2024-ben automatikusan átkerülne a katasztrófavédelemhez.

Az a cél, hogy munkavállalókat egy az egyben átvegye a katasztrófavédelem, hogy a feladatot el tudják végezni - fogalmazott, megjegyezve, az előterjesztés szerint is elsődleges a munkavállalók védelme.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén döntés születhet az ügyben, a helyzetnek az év végéig el kell dőlnie - tette hozzá Tüttő Kata.

Forrás: infostart.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!