A rendvédelmi dolgozóknak tett anyagi ígéretekből még semmi nem teljesült, de a kilépést megnehezítette számukra a kormány – olvasható a Népszavában.

 Mélyen hallgat a Belügyminisztérium (BM) a rendvédelmi terület dolgozóinak, vagyis a rendőröknek, pénzügyőröknek, terrorelhárítóknak, idegenrendészetben, katasztrófavédelemben és büntetésvégrehajtásban, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál és az országgyűlési őrségnél dolgozóknak ígért cafetéria emelésről és a 14 éve változatlan illetményalapjuk szintén beígért tíz százalékos megemeléséről. A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvényt (Hszt.) viszont épp a napokban változtatta meg a dolgozók számára nagyobbrészt hátrányosan a parlament.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében április 21-én megjelent adózási változások egyik fontos eleme volt a Széchenyi Pihenőkártya, egyszerűen csak SZÉP kártya keretének megduplázása. Ez lehetőséget adott a költségvetési szerveknél dolgozók éves rekreációs keretének 200 ezer forintról 400 ezerre emelésére. Amikor a rendvédelemben működő szakszervezetek rákérdeztek, hogy ezen a területen is várhatják-e a többletpénzt, a belügyi tárca közigazgatási államtitkára, Felkai László április 30-án kelt levelében azt felelte: „a kormányzati döntésnek megfelelő végrehajtás előkészítése folyamatban van”.

A hivatásosok és a rendvédelmi igazgatási területen dolgozók is rengeteg pluszmunkát végeztek a járvány elleni védekezésben, egyfajta jutalomként számítottak a juttatásra, sőt volt, aki azért vette biztosra a keret megemelését, mert a főleg szállásfoglalásra fordítható pénzt elsősorban „Mészáros szállodáiban” költenék el – sorolta a véleményeket Bárdos Judit.

A terület többi érdekvédőjéhez hasonlóan a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnökéhez is „ömlöttek a telefonok” a múlt héten, mert az ígéret elhangzása óta semmi nem történt a kérdésben, ezért terjedni kezdett a hír, hogy nincs is pénz a cafetéria megemelésére. Olaj a tűzre, hogy a kormány az utóbbi hetekben nem válaszol egyetlen szakszervezeti levélre sem és nem hívja össze a Belügyi Érdekegyeztető Tanácsot (BÉT), pedig ezt folyamatosan kérik az érdekvédők.

Lapunk sem kapott választ a cafetériára vonatkozó kérdésekre sem a belügyi, sem a pénzügyi tárcától. A BÉT munkavállalói oldalának elnöke, Powell Pál a Népszavának úgy fogalmazott, amíg nincs kimondva az elutasítás, addig reménykednek, de ideje lenne tisztázni, hogy idén valóban számíthatnak-e a pihenésre költhető keret emelésére a rendvédelemben dolgozók, vagy csak jövőre. Ez utóbbi biztos, hiszen a következő évi költségvetés már eleve 400 ezer forintos cafetéria kerettel számol.

 Közben arra is próbálnak választ találni a szakszervezetek, miért nem teljesül a BM személyügyi helyettes államtitkárának ígérete sem, hogy a hivatásosok idén januártól élő 10 százalékos kiegészítő juttatását és a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak 5 százalékos illetményemelését a rendvédelmi illetményalap 10 százalékos emelésével fogják garantálni. A biztosíték helyett ugyanis a 2021-es költségvetési javaslat még mindig az eddigi 38 650 forintos alappal számol. Ráadásul az alkalmazotti kör nem egységesen kapta meg már az idei emelést sem, van, akinek egy fillér többlet sem jutott. Egyetlen félmondatba próbálnak kapaszkodni az optimisták: a büdzsé tervezetében az szerepel, hogy több szakma 2020. évi béremelésének „bázisba emelése” megtörténik jövőre, s a listában a hivatásosok és a rendvédelmi alkalmazottak is benne vannak.

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) internetes honlapján részletes elemzés található arról is, hogy a pénzügyi bizonytalanság mellé új rendelkezéseket is kaptak a terület dolgozói, ám ezek közül szerintük az egyetlen kedvező hír, hogy ahol lehet, engedik az otthoni munkavégzést. Eltörölték viszont az azonnali kilépés lehetőségét a rendvédelemben, amivel nagyon sokan éltek. Ha ugyanis valaki visszavonta a kifogástalan életvitele ellenőrzéséhez való hozzájárulást, másnap már be sem kellett mennie dolgozni. A szigorítás lassítja a kilépést, de senki nem tudja, ennek lesz-e visszatartó hatása, vagy tovább fogy az eddig is alacsony létszám.    

A beteg, elfáradt rendőr is rendőr

Hosszabb távon pozitív hatása lehet, hogy megkezdődött a rendvédelemben az egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmassági szabályok felülvizsgálata, mert tarthatatlan, hogy ma egy 55 éves hivatásos rendőrrel szemben ugyanaz az elvárás, mint egy 41 évessel szemben – olvasható a Független Rendőr Szakszervezet oldalán. A kérdésnek különös aktualitást ad egy a Zsaruellátó közösségi oldalra épp a hétvégén feltett eset. A bejegyzésben egy 47 éves egyenruhás aggódik, vajon utcára kerül-e, ha alkalmatlanná nyilvánítják. Májusban szívinfarktust kapott, megműtötték, ha felgyógyul, biztosan nem csinálhatja ugyanazt, mint eddig. 27 éves szolgálati jogviszonya van, de nem mehet el pihenni, mert megszűnt a szolgálati nyugdíj. Kaphat kevesebb pénzért kevésbé stresszes és fárasztó munkát, vagy kiléphet – özönlöttek a válaszok, de egy sem volt köztük, amelyik várható megbecsülésről, elismerésről szólt volna. 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!