A gyógyászati segédeszközöket forgalmazó szaküzletek dolgozói kimaradtak az 500 ezer forintos egészségügyi jutalomból, pedig egy '97-es törvény szerint ők is egészségügyi dolgozók - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a terület szakmai szövetségének elnöke, Margitai Barnabás.

A Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke szerint az extra pénz azért is jól jönne, mert a karanténidőszak alatt drasztikusan esett a szektor forgalma, ráadásul a kormány a gazdasági mentőcsomagból is kihagyta az ágazatot.

Április 3-án jelentette be a miniszterelnök, hogy az egészségügyben dolgozók számíthatnak júniustól az egyszeri, 500 ezer forintos juttatásra. Az egészségügyi dolgozók jogállását az 1997-es 154. törvény szabályozza, ebben pontosan benne van, hogy ki számít egészségügyi dolgozónak,

mondta Margitai Barnabás, aki nem gondolja, hogy most helye lenne a megkülönböztetésnek.

A vészjósló előrejelzések az ágazaton belül azóta szerinte beigazolódtak, sok vállalkozás felélte a tartalékait, a boltok jellegüktől vagy a terméktípusoktól függően vagy bezártak, vagy nagyon minimális szolgáltatás nyújtására voltak képesek.

Kevés volt a recept, kevés volt a felírás, a betegek nem mozogtak, mindenki próbált otthon maradni, a boltok forgalma közel 50 százalékkal csökkent, de volt olyan terület, ahol az üzletek 90 százaléka zárva tartott.

Ráadásul az állami eszköztámogatást még akkor rögzítették, amikor 240 forint volt az euró árfolyama, most a válság legmélyebb időszakában volt 367 forint is egy euró, ami további nehézség a jellemzően importra épülő ágazatban. "Az elmúlt 17 évben minden plusz költséget a vállalkozóknak kellett kigazdálkodniuk" - érzékeltette az árfolyamválság hatását a szakmai szervezet elnöke.

Indirekt módon azért kaptak támogatást: ha valaki katás kisvállalkozóként dolgozott mint egészségügyi dolgozó, az ő esetében elengedték egy ideig a katát - tette hozzá Margitai Barnabás, aki méltányos lépésnek tartaná a kormány részéről, ha nem tenne különbséget az egészségügy dolgozói között.

Forrás: infostart.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!