Átlagosan 20-25 százalékos fizetésemelést kaptak a szakképzésben dolgozók az érdekképviseletek szerint. Egyezkedni nem lehet – írja a Népszava.

 Már csak pár napjuk maradt a szakképzésben dolgozó oktatóknak, hogy eldöntsék, elfogadják-e új munkaszerződéseiket és a szakképzési centrumok által megajánlott béreket.

Arra senki sem kapott lehetőséget, hogy béralku keretében esetleg jobb ajánlatot alkudjon ki a központilag meghatározottnál – legalábbis a pedagógus érdekképviseletekhez érkezett visszajelzések szerint.

Pedig a béralku a kormány egyik legfőbb ígérete volt a szakképzés előtt álló átalakítások bejelentésénél. Új munkaszerződésekre is azért van szükség, mert a szakképző intézményekben dolgozók közalkalmazotti jogviszonya megszűnik, foglalkoztatásuk július 1-től a Munka törvénykönyve alá kerül.

 Átlagosan 30 százalékos béremelést is ígértek számukra, de a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felmérései szerint eddig ez sem teljesült. A bérajánlatokat május végéig kapták meg az érintettek, az azokban szereplő összegeket egy, az utolsó pillanatban bevezetett, átláthatatlan pontozási rendszer alapján határozták meg. A dolgozóknak július 15-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy elfogadják-e az ajánlatokat.

 A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor lapunknak azt mondta: a megyei szervezeteiktől érkezett adatok szerint átlagosan 25 százalékos béremelésről lehet beszélni.

A legtöbben 10-20, illetve 20-30 százalék közötti emelést kaptak, de vannak olyanok is, akiknek több mint 30 százalékkal emelkedhet a bére júliustól – és vannak, akiknek semennyivel. A szakképző intézmények technikai dolgozóinak bérét átlagosan 4 százalékkal emelték a PSZ szerint. Bár a felmérés nem reprezentatív, Gosztonyi Gábor szerint jól rámutat a kiugró aránytalanságokra.

– A korábban megígért béralkura sehol nem került sor. Olyan viszont előfordult, hogy módosítani kellett a szerződéstervezeten, mert a felmondási időt és a végkielégítés mértékét meghatározó kezdő időpontnál nem jól állapították meg a közalkalmazottként eltöltött időt

– mondta a PSZ alelnöke.

Több centrumban ugyanis nem vették figyelembe, hogy egy-egy oktató korábban más intézményben is dolgozott közalkalmazottként, majd áthelyezéssel került mostani munkahelyére. Pedig áthelyezés esetén a korábbi munkahelyeken közalkalmazottként eltöltött időt is figyelembe kell venni. Ha ezzel valaki nincs tisztában, később jelentős összegektől eshet el.

A PDSZ sem tud arról, hogy bárkinek felkínálták volna a béralku lehetőségét. Sőt, az általuk megismert bérajánlatok az átlagosan 20 százalékos emelést sem érik el. A szakszervezet dél-alföldi regionális ügyvivője, Mészáros Imre azt is elmondta, több olyan kollégáról tudnak, akik már jelezték: nem írják alá új szerződéseiket. – Bár a bérajánlat elfogadására 15 nap áll rendelkezésre, az oktatók több mint kétharmada azonnal aláírta az új szerződését – közölte megkeresésünkre a szakképzésért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Kitartanak amellett, hogy a béremelés átlagosan 30 százalékos lesz, a megajánlott alapbéren felül pedig az intézményvezetők teljesítményértékelése alapján többletdíjazás és osztályfőnöki pótlék jár. Arra a kérdésünkre, lesz-e lehetőség, s ha igen, mikor kerülhet sor béralkukra, nem válaszoltak. 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!