Július elsejétől egyszeri, 500-ezer forintos fizetés-kiegészítést kapnak a közfinanszírozott egészségügyi szolgálatok munkatársai. Ezt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere erősítette meg. Többek között megjutalmazzák a Magyar Honvédség védelem-egészségügyi feladatot ellátó dolgozóit is. Viszont kimaradnak a körből a szociális terület alkalmazottai. Az Orvosi Kamara nem kívánta véleményezni a miniszteri listát. Azzal indokoltak, hogy még nincs jogszabály a jutalomról – olvasható az ATV oldalán.

 Július elsejétől 160 ezer egészségügyi dolgozó számíthat egyszeri bérkiegészítésre. Ahogy Kásler Miklós fogalmazott: a jutalom jelképes, hiszen nem fejezi ki az elvégzett munka értékét, a járvány elleni küzdelemben résztvevők rendkívüli lelkesedését és önfeláldozását.

Megkapják a már korábban beígért 500 ezer forintot a kórházak és szakrendelők orvosai, ápolói, asszisztensei. Kapnak a takarítók, az adminisztrátorok, az igazgatók és a gazdasági igazgatók. Részesülnek a jutalomból a háziorvosok, az alapellátó fogorvosok és a védőnők is.

Megkapják az egyszeri fizetés kiegészítést az iskolaorvosok, az otthoni ápolók, a Mentőszolgálat és a betegszállítást végző egyéb szolgáltatók. Számíthatnak a pluszpénzre a Vérellátó Szolgálat dolgozói és a művese kezelést végző szolgáltatók is. Bekerül a jutalmazotti körbe néhány hivatal egészségügyi dolgozója is, valamint a CT és MR vizsgálatokat szolgáltatók. Kapnak orvostanhallgatók, és a Magyar Honvédség védelem-egészségügyi feladatot ellátó dolgozói is.

Kásler Miklós hozzátette: az elhunyt alkalmazottak hozzátartozóit is megilleti a jutalom, és azokat is, akik nem voltak a munkahelyükön.

Azokat is, akik szabadságon voltak, fizetés nélküli szabadságon voltak, betegszabadságon voltak, az állásidő miatt nem dolgoztak, valamint a Gyed-en és Gyes-en lévők.

- mondta Kásler.

Teljes illetmény jár majd a részmunkaidőben dolgozóknak, de csak egyszeri juttatásban részesülnek azok, akik többszörös jogviszonyban is jogosultak lennének a bérkiegészítésre.

Nem látszik viszont, hogy jutalmat kapnának az idősotthonok szociális munkatársai, vagy a házi szociális gondozók. Pedig a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint mindenütt a világon az idősotthonok voltak a legveszélyeztetettebbek a járvány idején.

Általában a bentlakásos otthonok. Az, hogy Magyarországon 33 idősotthonban volt fertőzés ez egy nagy fegyvertény, amiben az én kollégáim munkája is benne van.

- nyilatkozta Migács Tibor elnök.

Az Orvosi Kamara nem kívánta véleményezni a miniszteri listát. Az indoklás szerint azért, mert még nincs jogszabály a jutalomról.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!