A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület (NYPOE) azt javasolja a kormánynak, hogy méltányossági nyugdíjemelés keretét duplázzák meg és enyhítsék a jogosultsági feltételeket – írja a napi.hu.

A negyedik éve változatlan, 800 millió forint méltányossági alapú nyugdíjemelés keretét duplázzák meg, valamint a  méltányossági alapú nyugdíjemelés jogosultsági feltételeket enyhítsék - javasolja a A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület (NYPOE).

Az utóbbi része lenne, hogy a jövedelmi határt havi 85 ezer forintról emeljék 100 ezer forintra, könnyítsenek a hozzájutási feltételeken (az úgynevezett K/16-os forma-nyomtatvány egyszerűsítésével), tovább az elbírálást és folyósítást gyorsítani kellene - mondta Karácsony Mihály, a szervezet elnöke.
A szervezet indoklása szerint a legutóbbi zárszámadási törvény adatai alapján 2018-ban méltányossági alapú nyugdíjemelésre összesen 60 121 rászorult nyújtott be kérelmet, de a keret korlátja miatt csak 34 725 ember kapott, átlagosan havi 3 539 forintos nyugdíjemelést.

Eközben a Magyar Posta Zrt. 2019. szeptember 31-ig nem tudott 48 171 darab rezsiutalvány kézbesíteni a jogosultnak, továbbá 2020. június 2-ig nem váltottak be mintegy 400 millió forint értékű utalványt - e két tétel pedig nagyságrendileg megfelel a javaslatban szereplő 800 millió forintnak.

Forrás: napi.hu