Összesen 7,5 milliárd forintos bevételcsökkenéssel számol Székesfehérvár önkormányzata a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés és állami elvonások miatt. Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP) azt közölte, hogy emiatt módosították a költségvetést, amelyet a veszélyhelyzet adta jogkörével élve rendelhetett el. A Magyar Hang cikke.

A polgármester – aki korábban finom kritikát is megfogalmazott a kormányt illetően –közösségi oldalán tett bejegyzéséből kiderül, a költségvetési rendelet módosításával ugyan 7,5 milliárdos kieséssel számolnak, de a bővebb tartalékok képzésével 9 milliárdos bevételkiesésre is felkészültek. Azért bíznak benne, hogy a bevételeik meghaladják majd a most tervezettet.

A költségvetés átalakításakor elsődlegesnek a védekezési feladatok ellátását és a mintegy 4000 önkormányzati, illetve önkormányzati tulajdonú céges és intézményi munkahely garantálását és a bérfizetés biztosítását jelölték meg. A megszorítások része ugyanakkor, hogy az év második felében a polgármesteri hivatalban és az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozóktól elvonják a béren kívüli juttatásokat (cafetéria), és általános jutalmat sem fizetnek. Ezekről egyébként a városi tisztségviselők is lemondtak (polgármester, alpolgármesterek, hivatali vezetők).

A védekezés frontvonalában dolgozók viszont egyszeri plusz juttatásra számíthatnak az önkormányzattól. 360 ilyen munkavállaló legkésőbb július közepéig megkapja az extra juttatást.

Cser-Palkovics András szót ejtett az állam jövő évi költségvetési tervezéséről is, ezt Székesfehérvár szempontjából jelenleg értékelik. „Ez egy nagyon komplex kérdés, idő kell a teljes áttanulmányozásához. Az állami elvonások (például szolidaritási hozzájárulás emelkedése, gépjárműadó) és állami juttatások (például beszámítás rendszerének megszüntetése, normatívák és fejlesztési támogatások emelése) egyenlege tekintetében a jelenleg ismert számok alapján nincs jelentős változás az idei évhez képest” – fogalmazott. Egyébként arra kérte politikustársait és polgármester kollégáit, hogy ebben a kérdésben is felelősen járjanak el.

Forrás: Magyar Hang

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!