Apasztja a járvány az ápolói béreket - írja a Népszava. A lap szerint sok egészségügyi dolgozónak csökkent a fizetése a járvány elleni védekezés alatt, a veszélyhelyzet idején ugyanis átmenetileg megszűntek a megélhetést biztosító kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségeik. A Szakszervezet elnöke híradónknak azt mondta: az ápolók egy órára jutó nettó bére az 1000 forintot sem éri el. Az EMMI azt írta híradónknak: a kormány elkötelezett az egészségügyi dolgozók megbecsülése mellett, a járvány kapcsán bruttó 500 ezer forintos extrajuttatást kapnak – írja az ATV oldala.

 Én azt hiszem, hogy ezt a munkát pénzbe megfizetni nem lehet, de aki az egészségügyben vállal szerepet, hivatást választ magának, és nem a pénzért végzi a munkáját

- néhány napja, az ápolók nemzetközi napján mondta ezt az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós.

Apasztja a járvány az ápolók bérét - erről pedig a Népszava számolt be. A lap szerint a járvány óta legalább 20-30 %-kal visznek haza kevesebbet az érintettek, hiszen nem vállalhatnak másodállást. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke híradónknak azt mondta: ez az ápolók esetén 50 és 150 ezer Ft közötti összeget jelent, az orvosoknál pedig még többet.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke szerint nem csak erre a járványra nézve, hanem hosszabb távon is, sokkal jobban meg kell becsülni az ország egészségügyi dolgozóit.

Sokkal jobban meg kell fizetni, mert valószínű, hogy sok ember életébe került az, hogy a világ nagyon sok részén nagyon kevés a szükséglethez képest - még normál állapotban is - az egészségügyi dolgozó, aminek a legnagyobb oka a hiányos anyagi megbecsülés

 - fogalmazott. 

A Párbeszéd költségvetési módosító javaslatot nyújtott be azért, hogy emeljék duplájára az ápolók bérét.

Teljesen érthetetlen, hogy sportpályákra, Tiborcz Istvánra, Mészáros Lőrincre sok 100 milliárdot tud költeni még járvány alatt is a kormány. Látszik, hogy hol vannak a prioritások. Ugyanis az egészségügyben dolgozóknak úgy látszik, nem sürgős elküldeni ezt az egyszeri juttatást. De még ezzel az egyszeri 330 000 Ft-tal sem vagyunk és vannak ezek az emberek beljebb

 - mondta Szabó Tímea társelnök híradónknak.

Amiről a Párbeszéd társelnöke beszélt, az a bruttó 500 ezer Ft-os egyszeri juttatás, amit április elején ígért meg a kormány minden egészségügyi dolgozónak. Ezt hiányolja az MSZP politikusa is.

Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, ezt az 500 000 Ft-os ígérvényt be kéne váltani a kormánynak. „Rendelkezésére állnak ezek a források. Nézze, a rendőröknek gondolkodás nélkül ki tudták fizetni az 500 000 Ft-os juttatást, akkor én azt gondolom, hogy az egészségügyben dolgozóknak is minden további nélkül kifizethetnék.” - fogalmazott

Az Emmi azt írta az üggyel kapcsolatban: Várható az egészségügyi dolgozókat érintő korlátozások feloldása. Az egészségügyi dolgozók megbecsülése mellett elkötelezett a kormány, a járvány kapcsán bruttó 500 ezer forintos extrajuttatást kapnak.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ