Megbízható forrásból úgy értesültünk, hogy az autóipari válság miatt 40-60 százalékkal csökkentek a kecskeméti Mercedes-gyár megrendelései. A cég nem kommentálta az információt a piaci versenyre hivatkozva, más vállalatokhoz hasonlóan a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nek is kihívást jelent a kialakult gazdasági helyzet – fogalmaztak kérdésünkre – írja a 24.hu.

Mint több más autóipari cégnél, a kecskeméti gyárban is leállt a termelés, amit bő egy hónapos szünet után április 28-án indítottak újra, fokozatosan. Emberáldozattal is járt a válság, mint a szakszervezettől megtudtuk, márciusban már

  • nem hosszabbították meg a lejáró munkaszerződéseket,
  • elküldték a viszonylag csekély létszámú kölcsönzött munkaerőt,
  • valamint a próbaidőseket.

A saját dolgozói állomány körében azonban nem volt elbocsátás, sőt az alapbérekhez sem nyúltak.

Így sikerült megőrizni a béreket és megtartani a dolgozókat

A kecskeméti gyárban nemcsak a 4400 dolgozó munkahelyét sikerült megőrizni, hanem a leállás miatti anyagi károkat is mérsékelni tudták a munkavállalóknál. A VASAS és az MTSZSZ szakszervezetekkel kidolgozott megegyezés három olyan elemet tartalmaz, amelyek ezt a célt szolgálták, még akkor is, ha első ránézésre ennek az ellenkezőjét gondolnánk.

  • Bérezési csoporttól függően csökkentették a „nyári vakáció” juttatást.

Vakációs juttatás kétszer van egy évben, nyáron, és karácsonykor, fél-félhavi bérnek megfelelő, vagyis tulajdonképpen összességében plusz egyhavi bérről van szó – magyarázta a Vasas Szakszervezet alelnöke, László Zoltán. Ebből a nyári félhavi bérnek megfelelő juttatást most nem fizetik ki a termelésben dolgozóknak, munkaórában viszont megkapják a juttatást. Ez azt jelenti, hogy május 1-től mintegy 80 órára akkor is fognak bért kapni, amikor nincs munka, és a munkaidőkeretben sem kell később ledolgozniuk ezt az időt.

  • Áprilisra, amikor állt a gyár, nem fizetik ki az úgynevezett jelenléti bónuszt.

Mivel a dolgozók igen kis százaléka tudta csak teljesíteni a leállás idején a jelenléti bónusz feltételeit, ez csak nagyon keveseknek járt volna. Vagyis jellemzően nem érte veszteség a munkavállalókat, viszont a helyi menedzsment költségcsökkentésként tudja elkönyvelni a lépést.

  • Április 30-cal lezárták a munkaidőszámlát, és az eddig alkalmazott munkaidőkeretet.
Ezzel a munkáltató gyakorlatilag „benyelte” a mínusz órákat, nem vonta le a dolgozóktól ezek bérértékét, és lemondott arról is, hogy a mínuszórákat utólag kelljen teljesíteni. Kisebb győzelemként értékelte még a szakszervezet, hogy bár a gyár május 1-től kétéves munkaidőkeretet akart indítani, maradt a megszokott egyéves, ami az érdekképviselet szerint sokkal követhetőbb. Megmaradt a 13. havi bér is.

László Zoltán szerint a megkötött megállapodással jelenleg a Vasas területén a legkorrektebb munkáltatók egyike a Mercedes. A német vasas szakszervezet, az IG Metall is pozitív példaként említi egy német cikkben a magyarországi Mercedes-megállapodást.

A gyár szerint a megtett lépéseknek köszönhető az is, hogy sikerült megőrizni a Mercedes-Benz gyár minden munkatársának alapbérét, valamint a 2018 végén kötött bérmegállapodás többi elemét is. Kormányzati támogatást még nem vettek igénybe, de vizsgálják a lehetőségeket.

Forrás: 24.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!