A másfél hónapja munka nélküli művészek 150–300 ezer forintot kaphatnak egy alkalommal, ezért több, akár vidéki fellépést is kell vállalniuk, felvételt készíteni, aminek a jogdíjaitól is elbúcsúzhatnak – írja a HVG.

 Egymilliárd forintot oszt szét a kormány a „Köszönjük, Magyarország!” című programmal a független előadóművészek között, csakhogy ezt szigorú feltételekhez kötik 

– írja e heti számában a HVG. Nem a legnagyobb mecénásszervezetet, a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) bízta meg a kormány a pénz elosztásával, hanem az úgynevezett „nemzetstratégiai intézményeket”.

Az íróknak, költőknek, zeneszerzőknek és könnyűzenészeknek a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a színészeknek, színházi dolgozóknak, bábművészeknek a Nemzeti Színház, a nép- és cigányzenészeknek a Hagyományok Háza, a táncosoknak a Nemzeti Táncszínház, a cirkuszművészeknek a Nemzeti Artista-, Előadó- és Cirkuszművészeti Központ, a komolyzenészeknek a Filharmónia Magyarország, a fiatal dzsesszművészeknek a Budapest Music Center ír ki pályázatot. Ezek már jórészt meg is jelentek az intézmények honlapján.

Az egyes pályázók jellemzően 300 ezer forintos bruttó támogatásban részesülhetnek egyetlen alkalommal.

De a PIM kiírása szerint az írók, költők és dramaturgok ennek az összegnek csak a felére pályázhatnak. Ezt sem ingyen kapják, valamilyen produktumot kell létrehozniuk, és azt az ősszel, a korlátozások visszavonása után, a közönségnek be is kell mutatniuk.

Az összeg 80 százalékát előlegként kifizetik, de a teljes summát csak az előadások, bemutatók után kapják kézhez a pályázók. Ezért a dramaturgok esetében például „az irodalmi évfordulókra vagy a trianoni centenáriumra reflektáló forgatókönyveket a PIM szabadon felhasználhatóvá teszi közoktatási intézmények számára”.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!