A magyar hazai össztermék 3 százalékkal fog zsugorodni a járvány miatt, a kormány az ígértnél jobban elengedi a hiányt, az államadósság nőni fog. A konvergenciaprogram előrejelzése szerint 2021 már a visszapattanás éve lesz – írja a HVG.

A kormány elküldte az Európai Bizottságnak a 2020-tól 2024-ig tartó gazdasági előrejelzéseit és terveit tartalmazó konvergenciaprogramot. Ahogy már a bevezetőben megjegyzik, a koronavírus-járvány felülírta az eddigi elképzeléseket. Azt érdemes megjegyezni, hogy a program elkészítését április 30-ával zárták, szóval azóta változhattak a kormány elképzelései és előrejelzései, a jövőben pedig még inkább változhatnak, mivel a válság hatásai egyelőre csak korlátozottan ismertek.

3 százalékos recesszió lesz

A program makrogazdasági alapforgatókönyve idén 3,0 százalékos GDP visszaesést valószínűsít, ugyanakkor 2021-ben – részben az idei csökkenés korrekciójának is köszönhetően – a növekedés 4,8 százalékot érhet el. 2022-től a programidőszak végéig 4 százalék fölötti GDP-bővülés várható.

Az idei év első két hónapját lényegében még nem érintette a gazdaság márciustól kibontakozó visszaesése. A március 20-át követően megsokasodott leállások miatt

az első negyedév utolsó napjaira az ipari kapacitások jelentős hányada eshetett ki.

Emellett nagymértékben csökkent a turizmus teljesítménye, illetve a kultúra és szabadidős szolgáltatások március második felére lényegében felfüggesztődtek. Bár a kiskereskedelem egyes szegmenseiben a tartalékfelhalmozások átmenetileg növelték a forgalmat, ugyanakkor összességében a negyedév végére itt is lendületvesztés történt.

Béremelés nem lesz, munkanélküliség igen

A válság hatására 2020-ban átmenetileg bekövetkező visszaesést követően 2021-től ismét folyamatosan bővül a foglalkozatás, így a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékos értékével 2022-ben alig haladja meg a 2019. évit, 2024-ben (3,3 százalék) pedig már alacsonyabb annál.

Mindenesetre

a program 2020-ra 5,6 százalékos munkanélküliséggel számol,

de még 2021-ben is 4,3 százalékossal. Ez ellentrmond Orbán Viktor azon kijelentésének, hogy "három hónap múlva mindenkinek lesz állása".

Ami az átlagkereset emelkedését illeti, a kormány 2020-ra mindössze 2,2 százalékos növekedést vár, 2021-re viszont már 7,6 százalékosat.

Kicsit mégis elengedik a hiányt

A program költségvetési pályája szerint a hiány a 2020-ban bekövetkező átmeneti gazdasági visszaesés, valamint a válságkezelő és gazdasághelyreállító intézkedések költségvetési hatását figyelembe véve „a körülményekhez képest alacsony szinten marad”, az idén 3,8 százalék várható, majd a programidőszak végére 1 százalékra mérséklődik. A GDP-arányos államadósság csökkenő trendje az idei átmeneti megakadást követően 2021-től visszatér, és 2024-ben az adósságráta a 60 százalékos referenciaérték alá kerül a program szerint.

A 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél 2020-ra meglepő fejlemény, korábban személyesen Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy a kabinet nem tervezi 3 százalék fölé engedni a hiányt.

A GDP-arányos államadósság 2020-ban a GDP zsugorodása és a magasabb hiány miatt 6,3 százalékkal fog nőni, 72,6 százalékra.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!