A magyarok közel fele (44%) nem engedhet meg magának előre nem látható kiadást, anélkül, hogy ne kellene kölcsönhöz folyamodnia és csupán 25%-uk nyilatkozott úgy, hogy nem kérne kölcsön ilyen esetben – derül ki az Intrum Justitia idei Európai Fogyasztói Fizetési Felméréséből, melyet a biztositasiszemle.hu ismertetett.

Az Intrum Justitia Európa 21 országában 22 000 fogyasztótól gyűjtött információt annak érdekében, hogy átfogó képet alkothasson mindennapi pénzügyeikről; arról, hogy mennyire tudják havi kiadásaikat kézben tartani.

A 2015-ös Európai Fogyasztói Fizetési Felmérésben Magyarországon 1081 személy vett részt, amiből kiderült, hogy egyre több hazai háztartás küszködik pénzügyi problémákkal, és a válaszadók több mint fele (58%-a) nem tud rendszeresen pénzt félretenni - még minimális összeget sem.

„Nagyon sok háztartás működik kis pénzügyi mozgástérrel. Minden háztartás a maga módján egyedi helyzetben van, azonban egyértelmű, hogy a többségüknek pénzügyi nehézségei voltak az elmúlt 12 hónap során. Ezt mutatja, hogy a válaszadók közel felével (51%) fordult elő, hogy legalább 1 számlát késve fizetett pénzügyi nehézségekből kifolyólag" - emelte ki Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatója.

A kutatás kitért arra is, hogy a megkérdezettek milyen stratégiát alkalmaznak a fizetési nehézségek megoldására: 14%-uk nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 6 hónap során számláik kifizetéséhez kölcsönt kértek vagy hitelt vettel fel. Többségük elsősorban a családhoz, barátokhoz fordul segítségért, és csak másodsorban igényelnek hitelt pénzintézetektől.

A felmérésben résztvevők csupán 7 százaléka érzi úgy, hogy nem tartja kézben pénzügyi helyzete irányítását és az összes megkérdezett 15 százaléka látja úgy, hogy pénzügyi helyzete javulni fog.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a pénzügyi tudatosság, vagy annak hiánya generációkón át dekódolva van; aki ma saját bevallása szerint tud bánni a pénzzel (44%), az tudatosabban próbálja gyerekeinek is átadni ezt a tudást, hiszen ő is saját szüleitől tanulta ezt. Aki pedig nem tud bánni a pénzzel (7%), azoknak 22%-a érzi fontosnak, hogy a gyerekeit jobb helyzetbe hozza. Összegezve függetlenül attól, hogy tud-e bánni a pénzzel, a válaszadók több mint fele (55%-a) gondot fordít arra, hogy a gyermekeit megtanítsa pénzügyek kezelésére" - hangsúlyozta Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatója.

A kutatás adatai alapján a határidőn túl fizetett számlák között a mobiltelefon- és internetszámlák, valamint a közüzemi díjak állnak a vezető helyen, míg a legpontosabban a gyerekekkel (óvodai és bölcsödei költségek, tandíj) és a lakhatással kapcsolatos költségeket fizetik a magyarok.

Forrás: biztositasiszemle.hu