Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei elnöke szerint a bértárgyalásokon gyakran súlyos nyomás nehezedik a felekre, ezért előreláthatóan négy-öt nagy somogyi vállalatnál személyesen vesz majd részt az egyeztetésen. A tét komoly: a cégeknél több ezren dolgoznak – írja a sonline.hu.

   – A bértárgyalásokon érezhető a feszültség, különösen akkor, ha előre borítékolható, hogy csak több forduló után születik meg az eredmény – mondta lapunknak Svajda József. – A helyi szakszervezeti vezetők nyugodtan meghívhatnak a közelgő egyeztetésekre, erre törvényes lehetőségük van. Már többen jelezték, hogy élni kívánnak majd ezzel. Ha a munkahelyen csupán egy szakszervezeti tagunk van, számomra akkor is biztosítani kell  a személyes részvétel lehetőségét. Úgy gondolom, nyomatéka van annak, ha az érdekvédelmet többen képviselik. A cégvezetők ilyenkor számos, a napi munkában is hasznosítható információt igyekeznek megtudni arról, hogy a hasonló profilú cégeknél illetve a szakterületen miként változnak a somogyi fizetések.

   Svajda kiemelte: a kiélezett helyzetekben könnyen súlyos vitává fajulhat a nézeteltérés. Az elmúlt időszakban normalizálódtak a munkáltatók és a szakszervezet közötti kapcsolatok, az elnök szerint ez alapvetően partnereik tisztességére és az érdekvédők türelmére vezethető vissza. Ez nem jelenti azt, hogy maradéktalanul rendben van minden, a mostani bértárgyalás különösen fontosnak ígérkezik.

  – A munkáltatók zöme előtt világossá vált, hogy nem lehet sokat teketóriázni a fizetésemeléssel – hangsúlyozta Svajda József. – Amennyiben a vártnál kevesebb bért adnak a dolgozóknak, akkor sokan fogják a kalapjukat és külföldre távoznak. Korántsem biztos, hogy szakmájukban helyezkednek el, ám ha más munkát végeznek, akkor is többszörösét keresik a somogyi béreknek.

   S milyen mozgástere van jelenleg a szakszervezeteknek? Svajda József szerint egyes új alapítású, kisebb vállalkozásoknál nem veszik jó néven a szervezett munkásvédelmet. Akadt olyan hely, ahol informálisan megüzenték: nem örülnének, ha létrejönne a szakszervezeti alapszervezetet. – Valamennyi fórumon hangoztatjuk, hogy a dolgozók kiszolgáltatottsága nem csökkent  – emelte ki. – A Munka Törvénykönyve annyira rugalmas, hogy sok mindent megenged. Így például a gyakran 12 órás túlórát, amit nem lehet büntetlenül, hosszú éveken át csinálni. A kemény fizikai munkába előbb-utóbb belebetegedhetnek a dolgozók, nő a munkabaleset veszélye. Gond, hogy még mindig vannak olyan cégek, ahol nem veszik emberszámba a dolgozókat, ezen az állapoton haladéktalanul változtatni szükséges.

Forrás: sonline.hu