A fizetések 33, indokolt esetben akár 50 százalékát a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság idején is levonja a végrehajtó. Pedig a bajba került családok tagjai között is sokan lehetnek, akik elvesztették állásukat, vagy kevesebb fizetést kapnak, mint eddig. Közülük azokat, akik albérletbe kényszerültek, a teljes anyagi ellehetetlenülés fenyegetheti – írja a 24.hu.

Megnyugtatok mindenkit! A végrehajtó ugyanúgy levonta a fizetésem 33 százalékát, mint eddig!

Ezt egy főként devizahiteles adósokat tömörítő Facebook-csoportba írta ki a minap az egyik meglepett tag azután, hogy a kormány felfüggesztette a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idejére. A bejegyzést panaszok tucatjai követték, amelyekben mind arról számoltak be, hogy az ő fizetésük egy részét – 33 vagy 50 százalékát – szintén levonta a végrehajtó.

Mindez arra utal, hogy még a tapasztaltak körében sem volt egyértelmű, pontosan milyen intézkedést hozott a kormány. Tisztánlátásukat nem feltétlenül segítette a koronavírussal kapcsolatos információk közlésére létrehozott kormányzati honlap és a Magyar Távirati Iroda beszámolója sem. Mindkét oldalon azzal a némileg csalóka címmel jelent meg tájékoztatás, hogy „A kormány felfüggesztette a végrehajtásokat és a kilakoltatásokat”.

Azonban valójában nem minden végrehajtási cselekményt függesztettek fel. A legfontosabb, hogy

a folyamatban lévő végrehajtások esetében a fizetések 33, indokolt esetben 50 százalékos levonását továbbra is foganatosítják a végrehajtók.

Ezt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke is megerősítette a 24.hu-nak. Schadl György tételesen elmondta, hogy az intézkedés következtében melyek azokat a végrehajtási cselekmények, amelyeket fel kellett függeszteni, és melyek azok, amelyeket továbbra is érvényben vannak.

Ezek a legfontosabb tudnivalók:

  • Felfüggesztették az összes kilakoltatást, így az önkényes lakásfoglalókkal szemben sem léphetnek fel a végrehajtók.

  • Új árverést nem tűzhetnek ki a végrehajtók abban az esetben, ha a lakóingatlanról van szó, amelynek tulajdonosa természetes személy. Ugyanakkor az ingatlanra be lehet jegyezni a végrehajtási jogot.

  • A már futó végrehajtások esetében a fizetések 33, indokolt esetben 50 százalékos levonását továbbra is végrehajtják.

  • Hatósági átutalási megbízással (inkasszóval) továbbra is terhelhetik az adós bankszámláját, az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg esetében korlátlanul levonható az adós pénze a számláról.

  • Az adós gépjárművét lefoglalhatja a végrehajtó (ez általában papíron történik meg, az autó az adósnál marad), de a járművet nem vonathatja ki a forgalomból.

  • Az új eljárások megindításokhoz szükséges fizetési meghagyásokat végrehajtó útján nem lehet kézbesíteni.

  • Helyszíni foglalásokat nem lehet foganatosítani, így például az ingó vagyontárgyak jegyzőkönyvbe vételére sincs lehetőség.

  • Semmilyen meghatározott cselekményt nem végezhetnek, kivéve nagyon indokolt esetben a gyermekek átadását.

  • Minden frissen induló végrehajtási eljárást azzal kell kezdeni, hogy részletfizetést kell felajánlani az adósoknak.

Az, hogy a fizetésletiltásokat továbbra is végrehajtják, főként az albérletbe kényszerült családok esetében okozhat nagy bajt. A koronavírus okozta gazdasági válság miatt ugyanis sokan veszítették el a munkahelyüket, illetve sokan csökkentett fizetést kapnak. Náluk a végrehajtó általi fizetéslevonás akár a teljes anyagi ellehetetlenüléshez is vezethet.

Forrás: 24.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!