Magyarország hét helyezést rontott a világ adófizetési rangsorában: már csak a 95. a PwC adófizetési listáján a felmért 189 államból. Míg a többiek egyszerűsítették az adózást, és csökkentették a terheket, addig nálunk emelkedtek a különadók – olvasható a Világgazdaságban.

Az elektronikus adóbevallási és fizetési megoldások bevezetése volt a leggyakoribb a világban a vállalati közteherfizetést könnyítő lépések között az elmúlt évben – derül ki a PricewaterhouseCoopers és a Világbank közös, Paying Taxes 2016 című kiadványából. A 2014-es adatokat teljes körűen tartalmazó dokumentum szerint továbbra is a Közel-Keleten a legkönnyebb az adófizetés, a világelső Egyesült Arab Emírségekben 15,9 százalékos a közepes vállalatok adószintje, összesen 12 órát kell foglalkozni egy évben az adófizetéssel, és mindössze négy közterhet kell fizetni. A világátlag ehhez képest 40,8 százalékos adószint, 261 órányi adminisztráció és több mint 25-fajta adó egy országban. Adószintben és adminisztrációs teherben is Dél-Amerika vezet (55 százalékos az átlagos elvonás, egy közepes vállalkozásnak 615 órát kell a közteherfizetéssel foglalkoznia), míg az adók számában Afrika a csúcstartó, átlag 36,6-fajta közteherrel.

A világban folyamatosan egyszerűsödik az adófizetés: azon országok aránya, ahol 300 óránál kevesebbet kellett eltölteni az adminisztrációval, tíz éve még csupán 60 százalék volt, ez 2014-re 74 százalékra emelkedett. Ez az utóbbi időszak eredménye: amíg 2004 és 2010 között az adózáskönnyítő lépések legnépszerűbbike a nyereségadó mérséklése volt, addig az elmúlt években ezeknek a helyét az elektronikus adófizetési megoldások vették át. Eközben persze csökkent a fizetendő adók száma is: 2004-ben volt olyan ország, amely 144-fajta adóval szembesítette a vállalkozókat, most már a legtöbb adófajtát alkalmazó ország, Venezuela is „csak" 70-féle közterhet vet ki a vállalkozókra. Az elmúlt évhez képest az átlagos adószint 0,1 százalékponttal csökkent (46 országban emelkedett, 41-ben mérséklődött a teher), és az adminisztrációs idő is csak kicsivel, alig két órával csökkent. Ám tízéves összevetésben már jobb a helyzet: 61 órával kevesebbet kell a világ vállalkozóinak adófizetéssel tölteni.

Magyarország a 189 ország adatait tartalmazó listán a tavalyi adatok alapján a 95. helyet foglalja el, ami rosszabb az egy évvel azelőttinél: tavaly még a 88. helyet foglalta el az ország. A romló eredményben a nyereséghez viszonyított adószint kismértékű növekedése játszott szerepet: a 48,4 százalékos érték 0,4 százalékponttal magasabb a tavalyinál, amiben az egyéb adók emelkedése, vagyis az új különadók bevezetése játszott szerepet. A többi mutatóban a helyzet nem javult, továbbra is 277 munkaórát kell eltölteni az adózási ügyekkel, ezen belül a legtöbbet, összesen 146 órát a bérterhekkel kapcsolatos kifizetésekkel. A nyereségadózás alig 35 órát vesz igénybe, az áfafizetéssel viszont 96 órát bíbelődik egy középvállalkozó. Az adószint nemcsak a világ, de az unió átlagánál is magasabb (utóbbi alig 38,2 százalékos, vagyis 10 százalékponttal kisebb a magyarnál), de alacsonyabb a cseh vagy a szlovák szintnél. Ezeknél az országoknál – ahogyan hazánkban is – leginkább a bérekre rakódó terhek számítanak magasnak. Az adózásra fordított idő is nagyobb: az uniós átlag 194,5 óra, ám viszonylag jól áll az ország az adók számát tekintve: a kis- és középvállalkozásoktól kért 11-fajta adó bőven az uniós átlag alatt van, és régiós összehasonlításban sem számít magasnak.

Forrás: Világgazdaság