Annak ellenére, hogy 2006 óta körülbelül negyedmilliárd fővel nőtt a női munkaerőtábor a világon, a bérek esetében továbbra is nagyok az egyenlőtlenségek, a nők most annyit keresnek, mint a férfiak egy évtizede - állapítja meg a World Economic Forum nemek közötti különbségeket vizsgáló idei jelentése. Magyarországon is nagy a lemaradás az ún. gender gap bezárását illetően, ami különösen a munkában és a politikai szerepvállalásban jelenik meg – írja a Portfolio.

145 ország és négy szempont (gazdasági részvétel, oktatás, egészség, politikai szerepvállalás) vizsgálata alapján a globális gender gap mindössze 4 százalékkal szűkült az elmúlt 10 évben, miközben a gazdasági egyenlőtlenség a világban csupán 3 százalékot javult.

Mindezek alapján úgy becsülik, még további 118 évbe telhet, mire a nők és a férfiak között teljes lesz az egyenlőség.

Az nemek közötti egyenlőtlenségeket egy nullától egyig terjedő skálán állapítják meg, ahol a 0 a teljes egyenlőtlenséget, míg az 1 a teljes egyenlőséget jelenti.

Az élén még mindig az északi országok járnak, kezdve Izlanddal, amit Norvégia, Finnország és Svédország követ. A lista legvégén pedig Jemen, Pakisztán, Szíria, Csád és Irán szerepelnek. Nem áll tőlük messze egyébként Törökország sem, ami a 130. helyen áll.

Ahol a nők vannak előnyben Magyarországon


A vizsgált négy területből az egyik területen nagyon jól teljesítünk a nemek közötti különbségek terén, ez pedig az oktatásban való részvétel. Az olvasni tudók, illetve az alapfokú és a középfokú oktatásban részt vettek aránya teljesen kiegyensúlyozott a nők és a férfiak között.

A felsőfokú oktatás esetében pedig köztudottan a nők vannak többen, így ott lényegében fordított az egyenlőtlenség. A rang listán az első helyen szerepelünk e tekintetben, vagyis sehol sincs annyival több nő a felsőoktatásban, mint itthon.

Van olyan terület, ahol a nők előnye, vagyis inkább a férfiak hátránya aggasztónak mondható. Ez pedig a várható élettartam: míg fiúk várhatóan 61 évet, addig a lányok átlagosan 68 évet élhetnek.

A munka és a politika


Ahol pedig nagy a lemaradás, az a munkahelyeken és a politikai életben jelenik meg.

A béregyenlőtlenségek nagyon jelentősek a nemek között, ha ugyanazt az elvégzett munkát nézzük. Az egyenlőtlenségi mutató 0,54, amivel a 145 országból a 119. helyen szerepelünk.

A nők becsült keresete csak 60 százaléka a férfiakénak, amivel a 79. állunk.

A politikai szerepvállalást illetően a legrosszabb a helyzet, ebben a 139. helyen állunk. Rendkívül kevés a női képviselő a parlamentben, míg minisztérium élén egy sincs. Arról nem is beszélve, hogy még sosem vezette nő az országot.

Forrás: Portfolio