Bárki megnézheti Budavár új, ellenzéki önkormányzatának egy sor, eddig nem nyilvános adatát, így a vezetők illetményét, béren kívüli juttatásait, de az alpolgármesterek hivatali mobiltelefonjának és laptopjának típusát is. Első körben azokat a közérdekű adatokat tették nyilvánossá, amelyekre eddig kíváncsiak voltak velük kapcsolatban az adatigénylők, de Váradiné Naszályi Márta szerint generálisan átláthatóan akarnak működni. A HVG információi.

A Budavári Önkormányzat honlapjára csütörtök reggel - közvetlenül a koronavírus miatti rendkívüli működés ismertetése mellé – került ki egy közérdekű adatigénylési tájékoztató.

Első átfutásra úgy tűnik, hogy az ősszel felállt önkormányzat itt nyilvánosságra hozott egy sor közérdekű adatot, méghozzá olyan zsebbevágó kérdésekről, mint a képviselő testületi és bizottsági tagok, illetve különböző dolgozóik javadalmazása, a nekik adott juttatások és a velük kötött szerződések.

A budavári polgármesteri posztot több mint 20 évig betöltő fideszes Nagy Gábor Tamást a tavalyi önkormányzati választásokon győzte le Váradiné Naszályi Márta közös ellenzéki jelöltként. Korábban jellemző volt, lapunk is számtalan alkalommal tapasztalta például a mutyiszagú lakásügyekkel kapcsolatban, hogy a fideszes kerületi vezetés vagy egyáltalán nem adott ki adatokat, vagy szabályosan harcolni kellett azokért.

Miért most/miért pont ezeket?

Első körben csak arra voltunk kíváncsiak, miért, illetve miért pont most kerültek ki ezek a közérdekű adatok. „Amióta tavaly ősszel felállt az új ellenzéki önkormányzat, sok közérdekű adatigénylés érkezett, részben a korábbi időszakban keletkezett adatokra nézve, de már kifejezetten az új struktúra működésével kapcsolatban is” – mondta Schwajda Gergő, kommunikációs főtanácsadó. Az új, ellenzéki kerületi vezetéssel kapcsolatban az adatigénylők – köztük egyes médiumok - főként a bérekre, béren kívüli juttatásokra voltak kíváncsiak, illetve a külsős munkatársak szerződéseit és egyes étel-ital beszerzéseket firtatták.

Úgy döntöttünk, hogy a beérkezett adatigénylések teljesítésével párhuzamosan ezeket a kért adatokat akkor már bárki számára elérhetővé tesszük

– közölte Schwajda, így mától ezek az adatok és megállapodások nyilvánosak a budavári önkormányzat honlapján.

"A Budavári Önkormányzat elszánt abban, hogy a működése a legátláthatóbb legyen. A mi demokráciafelfogásunk legfontosabb eleme, hogy a közpénzeket az önkormányzat nyomon követhető módon költse el. Éppen ezért a képviselőtestület határozatának megfelelően az összes, a Budavári Önkormányzat működésére vonatkozó adatot kereshető formában elérhetővé teszünk a honlapunkon” – mondta Váradiné Naszályi Márta. „Sajnos, ez a felület még nem alkalmas teljes körűen erre a feladatra, de dolgozunk azon, az adatok bárki számára megtalálhatóak legyenek. A Budavári Önkormányzat elkötelezett az átlátható és felelős működés mellett, nincs, és nem is lesz semmilyen titkolnivalónk” – tette hozzá.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!