Az aláírók többek között azt kérik, halasszák el a Déryné Programot, és annak egymilliárd forint összegű támogatását fordítsák a művészeti szféra munkatársainak megsegítésére – írja a Fidelio.

A petíció elindítói a háttérszakmák dolgozóit tömörítő Színházépítők Facebook oldal csapata, akik azt kérik a kormánytól, hogy támogassák az előadó-művészeti területen dolgozó szabadúszók, kényszervállalkozók, a művészeti intézményeket, cégeket kiszolgáló alvállalkozók dolgozóinak megélhetését a koronavírus terjedése miatti veszélyhelyzet alatt.

Mint írják, a kulturális szféra több ezer olyan szabadúszó/kényszervállalkozó munkatársat és partnercéget foglalkoztat, akik jelen helyzetben szakmájukban semmilyen módon nem tudnak jövedelemhez jutni. Ezért arra kérik a kormányt, hogy hozzon létre egy pénzügyi alapot a művészeti szféra munkatársainak megsegítésére és a Déryné Programra szánt egymilliárd forint összegű támogatást fordítsa erre a célra.

Kérik továbbá, hogy hozzanak létre olyan online felületet, ahol az érintettek jogosultságuk igazolása után benyújthatják igényüket a vészhelyzet időtartama alatt, továbbá egyeztessenek a szakmai szervezetekkel arról, hogy a létrehozandó alapból milyen módon és mértékben tudják támogatni a kiszolgáltatott helyzetbe került kollégáikat.

Most az a tét, hogy a színházakban, a táncegyüttesekben, a zenekarokban és a filmgyártásban dolgozó emberek átvészeljék a következő időszakot. Enélkül nem lesz, aki használja a felújított Operaház épületét sem

– utal a petíció arra az intézkedésre, miszerint az elmúlt napokban a központi maradványelszámolási alapból további 4.56 milliárd forintot különítettek el a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének felújítására és az Eiffel Műhelyházra.

A petíciót a szabad.ahang.hu oldalán lehet aláírni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nemzetközi szakmai szervezetek is hasonló segítségnyújtásra hívták a döntéshozókat.

Forrás: Fidelio