Mennyi az álláskeresési járadék (köznapi nevén: munkanélküli segély) összege 2020-ban, és hogyan, miből számítják ki azt? Mennyi időre jár a munkanélküli segély, azaz milyen időtartamra folyósítható az álláskeresési járadék 2020-ban? A Profitline cikke.

Mennyi a munkanélküli segély összege?

Az álláskeresési járadék összegét a kérelem benyújtását megelőző négy teljes naptári negyedévben az érintett jogviszonyokban elért - a vállalkozói jogviszony esetén a megfizetett - munkaerő-piaci járulék alapja (a továbbiakban: járulékalap) havi átlagos összegének alapulvételével kell kiszámítani. Abban az esetben, ha a nyilvántartásba vétel későbbi időpontban történik, mint az ellátás iránti kérelem benyújtása, akkor a nyilvántartásba vétel időpontjától kell vizsgálni a négy naptári negyedévet. Ha az álláskereső az álláskeresővé válását megelőző négy naptári negyedévben több munkaadóval állt munkaviszonyban, vagy több vállalkozói tevékenységet is folytatott, vagy munkaviszonyban állt és vállalkozói tevékenységet is folytatott, az álláskeresési járadék összegét valamennyi munkaadónál, illetőleg vállalkozói tevékenysége során elért átlag járulékalap alapulvételével kell kiszámítani.  

A járadék összege a folyósítás teljes időtartama alatt a járadékalap 60 százaléka, amely azonban nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegénél.  

Ha a járadék számításánál figyelembe vett összeg nem éri el minimálbért, akkor a járadék számításának alapja a fentiek szerint számított összeg 60%-a.

Mennyi időre jár a munkanélküli segély? Milyen időtartamra folyósítható az álláskeresési járadék? 

Minden 10 nap jogosultsági idő 1 nap járadékfolyósítási időnek felel meg.   A járadék folyósításának kezdő napja az álláskeresőnek a járási hivatal foglalkoztatási osztályánál történő jelentkezésének a napja. 2013. január 1-től az álláskeresési ellátás iránti igényt, az ellátást érintő körülményekben bekövetkezett változást elektronikus levélben is be lehet jelenteni. Ennek részletei az Álláskeresőknek/Hasznos tudnivalók link alatt találhatók.  

Az álláskeresési járadék folyósításának időtartama minimum 36, de legfeljebb 90 nap.

Forrás: Profitline

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!